Nieuws

Week van de omgevingsvisie

By december 21, 2021No Comments

Week van de omgevingsvisie

VWO 4 en MAVO 4 leerlingen met Aardrijkskunde in hun pakket hebben zich tijdens de tweede breakweek van dit schooljaar verdiept in hun fysieke leefomgeving. De fysieke leefomgeving staat voor dat wat je ziet, voelt en ruikt. Dat zijn bijvoorbeeld gebouwen, wegen, parken, een schone lucht, sloten, rivieren, bossen, enzovoort.

De gemeente Dongen werkt momenteel aan het opstellen van de Omgevingsvisie. In deze visie wordt opgenomen wat de gemeenteraad de komende jaren (10 tot 15 jaar) wil realiseren of wil behouden in de fysieke leefomgeving en haar gemeente. Ook scholieren maken deel uit van onze gemeente. En ook aan hen is gevraagd om in beeld te brengen waar ze trots op zijn en waar ze verbetermogelijkheden zien. In groepjes van 4 tot 6 leerlingen hebben ze foto’s in Dongen gemaakt van dingen waar ze trots op zijn en waar ze verbetermogelijkheden zien.

Voldoende groen, de ecologische verbindingszone, de speelvoorziening bij de Beljaart, de Cammeleur, het nieuwe Cambreur en de watertoren waren zaken waar de leerlingen trots op waren. Verkeersonveilige kruispunten (kruising bij Boerenbond, drukke weg Mgr. Schaepmanlaan) en onvoldoende parkeergelegenheid (o.a. in de Biezen) zijn genoemd als verbeterpunten.

Daarna mochten ze gaan bouwen aan hun fysieke leefomgeving van de toekomst. Dit is best lastig. Met Lego Serious Play zijn de scholieren aan de hand van een aantal vragen uitgedaagd om bouwwerken te maken en vervolgens toe te lichten wat het bouwwerk voorstelt.

Het was erg leuk om te zien hoe verschillend de groepen de opdrachten aanpakken en welke verschillende toelichting bij de diverse bouwwerken werd gegeven. De groep VWO4 luisterde rustig naar de opdracht en ging daarna aan de slag met de lego. De groep MAVO4 kon de lego niet weerstaan en ging meteen zelf al bouwen en vervolgens werken aan de opdracht.

Eerst moest ieder voor zich de ideale leefomgeving bouwen. Tot slot werd gezamenlijk alles bijeengebracht tot één fysieke leefomgeving. In januari presenteren beide groepen hun eindoordeel over de omgevingsvisie aan de medewerkers van de gemeente Dongen.

 

 

AGENDA

rapportvergaderingen, leerlingen vrij
Read More
vanaf 13.00 start zomervakantie tot en met 4 september Eind datum: 04 sep
Read More
08.00 uitslag 1ste tijdvak mavo/havo/vwo
Read More

Contact