Activiteiten TTO

Activiteiten

Yorktrip voor Thavo-1 en Tvwo-1
Als hoogtepunt van je eerste TTO-jaar maak je als brugklasser aan het eind van je eerste jaar een fantastische 5-daagse schoolreis naar York. Deze kleine, al heel oude plaats in Noordwest-Engeland heeft in cultureel opzicht heel veel te bieden: de schitterende York Minster, de lange stadsmuren en talrijke musea die verhalen over de eeuwenoude geschiedenis van de stad. Aan de hand van een aantal opdrachten ga je aan de slag om je inmiddels geleerde communicatieve vaardigheden in de praktijk te brengen. De overtocht naar Hull wordt gemaakt vanuit Rotterdam met P&O ferries. Verder verblijf je in een gezellige jeugdherberg in het centrum van de stad. Natuurlijk is er ook wat ruimte voor vrije tijd. Zeker een reis om naar uit te kijken!

Uitwisseling Italië voor Thavo-3
De leerlingen van de tweetalige havo-afdeling maken in leerjaar 2 al kennis met hun Italiaanse partner, weliswaar nog per e-mail. In het begin van het derde jaar ontvangen de gastvrije Italiaanse mama’s en papa’s een week lang de Nederlandse gast in hun huis, in april worden de rollen omgedraaid en zijn de Italiaanse leerlingen hier te gast.
Het belangrijkste doel van de uitwisseling is om jou intensief te laten kennismaken met de wijze van leven in een ander (Europees) land. Dit doel wordt zeker bereikt. Doordat je ondergebracht wordt in een gastgezin, kun je ondervinden hoe verschillend de leefwijze in een ander land is van de eigen manier van leven. Daarnaast word je je er ook van bewust hoeveel we gemeenschappelijk hebben.
Uit de reacties van leerlingen blijkt, dat zij dit als zeer verrijkend ervaren. Dat geldt overigens ook voor de ouders die de buitenlandse gast thuis ontvangen. De sociale media maken het gemakkelijk om contact te houden en soms leiden deze contacten tot jarenlange vriendschappen.

Uitwisselingen voor Tvwo-4
Daar waar mogelijk, heeft het Cambreur College voor de leerlingen van de vwo-afdeling een uitwisseling op het programma staan. Voor de tweetalige leerlingen is een uitwisseling eigenlijk een must. Op dit moment zijn er twee opties: Tsjechië of India. Een heel groot verschil, dus besteden we veel aandacht aan de selectie voor een van de twee uitwisselingen.
Je woont een week bij je gastgezin en ontvangt je partner een week bij jou thuis. In de tussentijd heb je contact en bereid je de uitwisseling voor. Want daar komt best veel bij kijken. Zowel voor onze leerlingen als voor hun ouders is dit programma intensief, maar zeer verrijkend.

Dongen meets Mumbai
Tweetalig vwo doet in leerjaar 2 bij Geography digitale projecten rond thema’s als global warming en de ecological footprint. Soortgelijke projecten worden ook uitgevoerd voor tweetalig havo2 en voor de Nederlandstalige afdeling. De docente aardrijkskunde heeft intensief contact met enkele scholen in Mumbai en zij brengt met haar collega’s in India leerlingen rond dezelfde thema’s in beweging en in contact met elkaar. Hiertoe worden geregeld videoconferenties georganiseerd die echt een meerwaarde te hebben om jonge mensen bij elkaar te brengen en een kijkje in elkaar wereld te geven.

Tweetalig vwo 3 bezoekt Londen
In het derde leerjaar verblijven onze Tvwo-leerlingen een week in een Londens hostel. Ze snuiven niet alleen cultuur in Camden Village en het National History Museum, maar worden volledig ondergedompeld in de Londense cultuur door een bezoek aan May Flower High School en door interviews met locals.
Natuurlijk wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van het Londense metrostelsel. Zelfstandigheid staat hierbij voorop: iedere dag wordt een nieuwe leerling gebombardeerd tot ‘Hoofd Underground’ en krijgt hiermee de schone taak om de rest van het gezelschap op de plaats van bestemming te krijgen. Natuurlijk gebeurt dit onder supervisie van een aantal enthousiaste docenten.
Houses of Parliament, Westminster Abbey, Downing Street & War Cabinet, Horse Guards, Soho en Chinatown zijn ook vaste ingrediënten van deze bijzondere reis. Onze eigen leerlingen fungeren bij toerbeurt als gids bij deze Londense highlights.
Als de bus een week later ’s nachts weer de boot oprijdt, zijn onze vwo-leerlingen een mooie ervaring rijker.

Internationale stage voor Tvwo bovenbouw
De afsluiting en het hoogtepunt van hun internationale opleiding is voor de tweetalige leerlingen van het vwo hun internationale stage. Iedere leerling zoekt een bij hem passende stage en voert deze in het voorexamenjaar uit. Minimaal drie dagen moeten zij in een internationale omgeving werken en leren. De kaders liggen vast en worden vooraf met de TTO-coördinator besproken. Voorwaarde is, dat de leerling in overleg met ouders en school een voor hem passende en veilige stage kiest. De keuzes die leerlingen maken zijn zeer divers, afhankelijk van hun wensen en hun mogelijkheden. Ter concretisering enkele voorbeelden:
• Model United Nations, drie dagen vergaderen met jongeren uit de hele wereld volgens de regels van de Verenigde Naties. Ervaring hebben we hiermee in Nederland (Arnhem), Italië (Rome), Turkije (Istanbul) en Griekenland (Athene en Thessaloníki).
• Stage van een week op een internationale basisschool in Breda.
• Uitwisseling met Indiase leerlingen uit Mumbai.
• Stage in Zuid-Afrika in kleine scholen in de townships.
• Werken op een internationale afdeling van een Nederlands bedrijf.
De leerlingen presenteren hun stage, waardoor ervaringen met hun medeleerlingen gedeeld worden. We kunnen zonder meer stellen, dat het leereffect van deze stage heel groot.

Dublin: Internationale stage voor tweetalig havo-4
In de eerste breakweek vertrekt tweetalig havo4 naar Dublin. Deze reis is onderdeel van het internationaliseringsprogramma van de tweetalige havoleerlingen. Dublin verkennen, onderwijs in het Engels volgen, een bezoek aan een Engelse school en bedrijfsbezoeken staan op het programma. Voertaal is uiteraard Engels.
Zo brengen de leerlingen met hun twee begeleidende docenten bijvoorbeeld een bezoek aan het hoofdkantoor van Linked In en aan een bedrijf dat regelt dat uitwisselingsstudenten in gezinnen opgevangen worden. Tijdens de lessen Engels maken de leerlingen kennis met de cultuur van Ierland en van Dublin in het bijzonder. Bij het bezoek aan een Ierse school zal de discussie over de voor- en nadelen van schooluniformen wel weer losbarsten. Dublin leren de leerlingen door middel van een speurtocht nader kennen. Maar ook gezellige activiteiten als bioscoop, bowlen en laserschieten staan op het programma. En de leerlingen bezoeken echte hondenrennen, toch ook iets dat in een internationaal programma past.

AGENDA

tweedaagse schoolleiding Eind datum: 31 mrt
Read More
inhaaldag toetsweek 2 Eind datum: 31 mrt
Read More

Contact