Leren door doen

Het voorbereidend mbo is een praktijkgerichte opleiding. Zo kunnen de leerlingen van leerjaar 1 en 2 al stage lopen en maken de leerlingen in klas 2 al kennis met de praktijkvakken die aansluiten op de profiel- en keuzevakken in de bovenbouw zoals; creatief denken, voeding, mens & natuur en mens & maatschappij. Zo ontdekken ze zelf wat het beste bij hen past.

Vanaf leerjaar 3 krijgen de leerlingen les in de praktijklokalen van Zorg & Welzijn of Economie & Ondernemen (12 uur per week). Leerlingen die voor het profielvak Zorg & Welzijn hebben gekozen maken kennis met mens en zorg, mens en activiteit, mens en omgeving en mens en gezondheid. Theorie en praktische vaardigheden worden gecombineerd: recepten zoeken en koken, mensen in en uit bed tillen, rolstoel rijden, EHBO-vaardigheden, een verwendag voor ouderen of een spelmiddag voor basisschoolleerlingen organiseren.

De leerlingen die voor Economie & Ondernemen hebben gekozen, maken kennis met alles wat je moet weten over administratief, secretarieel, logistiek en commercieel werk. Praktijkopdrachten zijn onder andere etaleren en het werken met naaimachines voor het vak mode en design. Leren in de praktijk doen de leerlingen ook door naar buiten te gaan en bijvoorbeeld een supermarkt te bekijken aan de hand van een opdracht.

Voor alle derdejaars zijn er elk jaar de carrièredagen waarbij oud-leerlingen van het vmbo vertellen over wat je met je vmbo-diploma kunt bereiken. Sommige hebben ondertussen een eigen zaak, werken bij de politie of zijn advocaat geworden. Ook vertellen gastsprekers over hun baan, passend bij de gekozen richting (Zorg & Welzijn of Economie & Ondernemen).
Verder komen er mensen vanuit een recruitmentbureau om tips en tops te geven over solliciteren. Ook bezoeken de leerlingen een aantal bedrijven om alvast aan de praktijk te ruiken.