vmbo leerjaar 3 en 4

Leerjaar 3 en 4 van het vmbo

Vanaf leerjaar 3 hebben de leerlingen van het voorbereidend mbo de keuze uit twee profielen. We bieden binnen deze profielen vier verplichte profielvakken aan en daarnaast nog vier keuzevakken, waardoor de leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen en voorbereiden op het vervolgonderwijs.

De profielen die wij bieden zijn Economie & Ondernemen en Zorg & Welzijn:

Economie & Ondernemen

De leerling heeft hier de verplichte profielvakken en examenvakken:

 • Commercieel
 • Secretarieel
 • Logistiek
 • Administratie
 • Economie
 • Wiskunde

Je leert niet alleen van alles over de organisatie van een bedrijf of winkel, maar je maakt ook op praktische wijze kennis met alle werkzaamheden die er binnen een bedrijf zijn op economisch en administratief gebied.  Binnen dit profiel worden de vakken Economie en Wiskunde aangeboden.

Zorg & Welzijn

De leerling krijgt hier de verplichte profielvakken en examenvakken:

 • Mens & gezondheid
 • Mens & omgeving
 • Mens & activiteit
 • Mens & zorg
 • Biologie
 • Wiskunde

Hier leer je om met verschillende doelgroepen om te gaan op een zo’n breed mogelijk gebied. Naast alles wat met een gezonde en veilige lifestyle te maken heeft, leer je praktische vaardigheden aan die je nodig hebt op een groot aantal mbo’s, maar die ook in je dagelijks leven belangrijk zijn. Daarnaast worden de vakken Biologie en Wiskunde binnen dit profiel aangeboden.

Keuzedeel

We bieden in leerjaar 3 en 4 verschillende keuzevakken aan.  Zo kunnen de leerlingen hun eigen vakkenpakket samenstellen met vakken waarin ze interesse hebben of waarin ze hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen. Zo hopen wij dat leerlingen zich beter kunnen voorbereiden op de studiekeuze die ze gaan maken.

In Leerjaar 3 en 4 kunnen de leerlingen kiezen uit de volgende vakken:

Klik hier voor een overzicht.

Met trots kunnen we zeggen dat we sinds kort samenwerken met ROC Tilburg Sport & Bewegen. Dit betekent dat de leerlingen vanuit het Cambreur College daar drempelloos in kunnen stromen. Ze hoeven dus geen sporttest of intakegesprek te doen om aangenomen te worden. Deze drempelloze instroom is gekoppeld aan het al dan niet succesvol afronden van de keuzevakken sport- en bewegingsactiviteiten en voeding en beweging. Bij beide keuzevakken leren de leerlingen in de praktijk al veel vaardigheden aan die ze goed kunnen gebruiken op het mbo.

We proberen het zichtveld van onze leerlingen zo breed mogelijk te maken. Vooral voor de leerlingen die nog niet precies weten wat ze willen gaan doen. Zij kunnen zich op deze manier beter oriënteren op wat zij na vier jaar vmbo willen gaan doen op het mbo. Deze oriëntatie wordt verder verbreed met vijf stageweken in leerjaar 3 en 4, de “Cambreur Carrièredagen”, de jaarlijkse bezoeken aan de diverse mbo’s en de studie- en beroepenvoorlichting die jaarlijks op school wordt georganiseerd.

Voorbereidend onderwijs is een andere, praktische weg, eveneens naar het mbo.

MEER OVER VMBO

AGENDA

Rondje Nederland havo-5 en vwo-6 Eind datum: 01 okt
Read More
Europese dag … TTO docenten en leerlingen Thavo-3 en Tvwo-3
Read More

Contact