HACO

Haco staat voor havisten competent naar het hoger beroepsonderwijs, een hele mond vol. En omdat het onderwijs dol is op afkortingen en een vak kort en krachtig aangeduid moet kunnen worden in de dagelijkse praktijk, is voor de afkorting haco gekozen. Het is een bijzonder vak, dat wij geven in klas 1 tot en met 5. Lang niet alle havoscholen hebben haco op de tabel staan. Het Cambreur College wel, het was zelfs een van de eerste scholen die voor haco gekozen heeft en dat met een goede reden.

Havoleerlingen kiezen na het behalen van hun diploma voor het merendeel voor een hbo-opleiding. Daar blijken ze echter vaak tegen aanzienlijke problemen aan te lopen. Meer dan de helft krijgt het niet voor elkaar om succesvol een hbo-studie af te ronden. Vreemd, want havo is toch de koninklijke weg naar het hbo. Wat missen die studenten? Behalve dat ze niet voldoende voorbereid zijn op hun definitieve opleidingen c.q. beroepskeuze, blijken de oud-havoleerlingen onvoldoende in staat om in groepen samen te werken, hun werk te plannen, zelfstandig te werken en proactief hun studie aan te pakken. Daarnaast zijn presenteren, reflecteren op eigen handelen en weet hebben van de invloed van het eigen gedrag op anderen belangrijke vaardigheden.

Gelukkig geven wij dus haco en doen onze oud-leerlingen het vele malen beter in het hbo. Structureel aandacht voor het maken van de juiste keuzes helpt. Oefenen in samenwerkingsopdrachten, elkaar aansporen, gebruik maken van elkaars sterke kanten en samen tot een product komen helpt ook. Kennismaken met de manier van werken die in het hbo gebruikelijk is met digitale opdrachten bijvoorbeeld werkt voor de overstap positief. Maar ook digitale vaardigheden, zoals het bouwen van een website of het programmeren van een robot. En alvast stagelopen, kennismaken met het bedrijfsleven is zeer verrijkend. Al deze aspecten zitten in het vak haco. Enthousiaste docenten geven vorm aan het vak haco. En de terugkoppelingen vanuit de hbo-instellingen uit onze omgeving laten dus zien dat het werkt!

Leerzaam
Als ik nu terugkijk naar het vak haco en daar in één woord iets over zou moeten zeggen, dan zou dat zijn: leerzaam. Wat ik tijdens die lessen het meest heb opgestoken is het samenwerken met klasgenoten aan een project en dit vervolgens presenteren. We hebben veel voor de klas moeten staan en dat maakt het ook steeds minder eng. Hoe vaker je voor de klas staat te vertellen, hoe leuker het eigenlijk wordt. Daarom merk ik nu op mijn opleiding hbo-rechten dat het presenteren iets vanzelfsprekends is geworden, mede dankzij de leerzame lessen haco!
Amal, student hbo-rechten

Goede voorbereiding
Bij haco heb ik geleerd welke richting ik op wilde en nu heb ik dus een goede opleiding gekozen, namelijk hbo-social work op Avans in Breda. Omdat we veel moesten presenteren en kleine onderzoekjes moesten doen kon ik makkelijker overschakelen op de manier waarop we nu moeten presenteren op het hbo.
Imke, studente hbo social work

Het vak haco maakt de havo interessanter en de start op het hbo gemakkelijker.

MEER OVER HAVO

AGENDA

08.00 normering tijdvak 1 beroepsgerichte vakken vmbo
Read More

Contact