Nieuws

Gastles doventolk in havo1a

By december 8, 2016februari 15th, 2021No Comments

Gastles doventolk in havo1a

Les van een doventolk tijdens Nederlands, dat is een bijzondere invulling van de les. Op 27 november kreeg klas ha1a namelijk een gastles van een doventolk tijdens het zesde en zevende lesuur. De doventolk is een moeder van een leerling van school. Zij had voor deze les Jan meegebracht, die volkomen doof is. Hij praat alleen m.b.v. zijn handen. liplezen kan hij niet.

Via de tolk liet hij weten, dat hij Jan heet, 53 jaar oud is en een vriendin heeft, die ook doof is en dat hij een HBO studie heeft gedaan. Hij was vanaf zijn geboorte doof en ook zijn ouders waren doof. Hij geeft les aan doven en maakt veelvuldig  gebruik van een doventolk.

De leerlingen waren zeer geïnteresseerd en mochten vragen stellen, voordat ze met de workshop begonnen. Omdat hij een vrij algemene naam heeft, had hij een gebaar bedacht, dat bij hem hoort en wanneer hij dat gebaar maakt, weet men ook dat deze Jan bedoeld wordt.

Nadat er post-it briefjes uitgedeeld waren, mocht iedereen drie woorden opschrijven en die ergens in de klas ophangen. Jan liet zien, welk gebaar bij elk woord hoorde. De klas deed steeds elk gebaar na en wist op het eind, hoe je bijvoorbeeld moet groeten.

Vervolgens ging men in groepjes aan de slag met een speciaal kwartet en memoryspel.

Het volgende onderdeel bestond uit een zin, die de kinderen moesten vertalen en waarbij ze hulp kregen van het gebarenalfabet op papier.

Helaas ging de tijd heel snel. Jan had nog uren kunnen vullen en de vragen uit de klas bleven komen.

Na afloop kregen de leerlingen nog een boekje mee met informatie.

De les is zeker voor herhaling vatbaar en we bedanken Jan en de gebarentolk heel hartelijk en hopen ze nog een keer uit te mogen nodigen.

 

AGENDA

Tweede tijdvak centraal examens

Eind datum: 25 jun
Read More

08.00 bekendmaking normering tweede tijdvak

Read More

19.00 ophalen cijferlijsten geslaagden, onder voorbehoud

Read More

Contact