Nieuws

De Zorg van Morgen

By februari 20, 2019februari 15th, 2021No Comments

De Zorg van Morgen

“Je laat toch geen bloedprikken door een robot”, zegt zorgleerling Levi. “Dat is hartstikke onpersoonlijk en stel dat zo’n ding op hol slaat.” “Natuurlijk hebben we allemaal het liefst een verpleegster die ons bloed afneemt en ons geruststelt, maar die zijn er helaas steeds minder. Bovendien heeft een robot na carnaval geen kater en prikt hij altijd goed.” antwoordt Margot Emmen van het Huis van Morgen. Emmen is gerontoloog, ze weet alles van de oudere mens en ze verzamelt vooral nog onbekende hulpmiddelen die ervoor moeten zorgen dat ouderen langer veilig, gezond en prettig zelfstandig kunnen blijven wonen in het zgn. Huis van Morgen. Vandaag is ze te gast op gebouw B en vertelt ze de zorgleerlingen enthousiast over de vele mogelijkheden die de techniek biedt, thuis en in de zorg.

“Door de vergrijzing krijgen we een steeds grotere groep bejaarden terwijl het aantal jongeren afneemt. Daarom zal het personeelstekort in de verpleeg- en ziekenhuizen in de toekomst ook toenemen. De techniek kan ons helpen dit tekort op te vangen. In Japan bestaan al ‘wasstraten’ waarin ouderen snel kunnen worden gewassen. In Nederland heb je het robotje Zora dat mensen activeert om te bewegen. Voor de dementen is er een witte knuffel zeehond, een robot die door geluidjes die hij maakt als hij gestreeld wordt mensen een prettig gevoel kan geen. De sprekende bloempot Tessa houdt al je afspraken bij en zegt bijvoorbeeld wanneer je je medicijnen moet innemen of welke afspraken je vandaag hebt.”

Voor al die mensen die langer zelfstandig willen wonen is er domotica, de techniek in ons huis die het alledaagse leven een stuk makkelijker maakt. Denk aan appjes waarmee je de thermostaat en het licht in je huis met je mobieltje kunt regelen, robotstofzuigers, apparaten die op spraak reageren, bijvoorbeeld, bel de dokter, bestel een pizza of heb ik vandaag een afspraak? Ook zorg op afstand, e-health, kan het voor ouderen makkelijker maken om langer zelfstandig te wonen. In plaats van elke keer al die kilometers naar het ziekenhuis of de dokter te rijden, kan er ook veel vanuit je huiskamer. Zoals zelf thuis je bloeddruk meten en het resultaat met een appje doorgeven aan je arts of op spreekuur via een beeldscherm thuis vanaf de bank.

De klassieke zorg verandert volgens Emmen. “De meeste leerlingen die voor de zorg kiezen, denken toch vooral aan het helpen van ouderen, ze wassen, eten geven, een praatje maken. Maar door het personeelstekort en de vergrijzing zullen in de zorg ook steeds meer technici, instructeurs en onderhoudsmonteurs nodig zijn om de boel draaiende te houden.”
Na de theorie mogen de leerlingen aan de gang met allerlei noviteiten zoals een belevingstafel, een enorme laptop die vooral bij dementie wordt gebruikt, een rolstoel die tegelijk rollator is en een opblaasbaar vest. Deze les was voor de leerlingen een echte eyeopener, maar je door een robot laten opereren, gaat de leerlingen toch een stapje te ver.

AGENDA

stageweken leerlingen vmbo leerjaar 3 Eind datum: 24 mei
Read More
centraal examen tot en met woensdag 29 mei Eind datum: 29 mei
Read More

Contact