Nieuws

Basco de schoolhond van het vmbo

By november 18, 2021No Comments

Basco de schoolhond van het vmbo

Op gebouw B van het Cambreur loopt sinds een paar maanden een hond door de lokalen, gangen en over het schoolplein. Zijn naam is Basco een Mechelse herder van 11 jaar. Basco is een ‘oorlogsveteraan’ in dienst van defensie spoorde hij in Mali en Irak bermbonnen en andere munitie op. Een bijzondere hond dus die al heel wat heeft gezien en meegemaakt. Nu is deze dappere hond met pensioen en loopt hij elke woensdag met de conciërge van het vmbo, Fred Couwenberg, door gebouw B. Rusten doet hij op Fred’s kantoor op zijn eigen dekentje. En als Fred op het nieuwe gebouw A moet zijn, loopt Basco relaxed met hem mee.

Fred was al jaren op zoek naar een schoolhond en toen Basco’s baasje  een (vrijwilliger op het Cambreur) hiervan hoorde, zocht hij contact met Fred en daar was de schoolhond. Maar wat moet je met een hond op een drukke middelbare school? Fred: “Een huisdier hoort volgens mij bij de opvoeding van kinderen. Ze krijgen door voor de hond te zorgen een bepaalde verantwoordelijkheid. Ze moeten het dier uitlaten, eten geven, borstelen en aandacht geven. De meeste leerlingen zijn heel enthousiast over Basco, als hij er niet is vragen ze waar hij is en wanneer hij weer komt. Natuurlijk zijn er ook kinderen die bang zijn voor een hond, Basco voelt dit en negeert deze kinderen en blijft uit hun buurt. Een schoolhond kan een kind ook troosten, een leerling was een tijdje geleden helemaal in tranen en niet voor rede vatbaar. Ik ben toen met haar en Basco gaan wandelen. Ze ging helemaal op in die hond en vergat alles om zich heen,  daarna ging het een stuk beter met haar.”

Fred is Basco’s baasje op het Cambreur, ze trekken de hele dag samen op en tussen de middag eten ze samen bij Fred thuis. Basco luistert ook alleen naar Fred. Helaas is Basco slechts op proef op het Cambreur want zijn baasje wil hem niet kwijt. Daarom is Fred alweer een tijd op zoek naar een andere hond die dan elke dag op school zal zijn en bij Fred gaat wonen. Maar tot die tijd kunnen de leerlingen nog elke woensdag genieten van Basco’s aanwezigheid.

AGENDA

Contact