Nieuws

Klas Tvw2b verdiept zich in de Volksrepubliek China.

Klas Tvw2b verdiept zich in de Volksrepubliek China.

Op 8 juni kwam Geography teacher mevr. Ten Thije naar school (met nieuwe heup en rollator). Tvw2b en Tha2d krijgen extra lessen verdieping China. Vandaag staat de problematiek rond de Uyghuren in Xinjiang centraal, ms Naghma Shaikh zelf moslima en een gerenommeerde docente Engels in Mumbai was uitgenodigd als gastspreker. Het gebied was onafhankelijk als oost Turkestan tot 1949, toen China het annexeerde. Er zit veel aardolie en gas, Xinjiang produceert een vijfde deel van alle katoen wereldwijd. Dat er sprake is van schendingen van mensenrechten, ruim één miljoen Uyghuren in strafkampen zitten, dat vrouwen hier moedwillig worden gesteriliseerd, dat het doen en laten van de mensen voortdurend via cctv in de gaten wordt gehouden, daarover wisten de leerlingen nog niet veel. Naast de 12 miljoen Uyghuren wonen er ruim 10 miljoen gemigreerde Han Chinezen die de lokale cultuur als “achterlijk” ervaren. Het gebied is cruciaal in China’s Nieuwe Zijderoute, het Westen voert de druk op, China reageert geagiteerd met “mind your own business”…

Volgende week schuift een vooraanstaande Tibetaanse monnik aan in de les, de laatste les in deze serie zal mevr. Ten Thije gebruiken om aandacht te besteden aan de positie van Hongkong en Taiwan. Een antwoord formuleren op de opmars van China als nieuwe grootmacht begint met objectieve, geografische informatie! En beseffen dat wij het hier in Nederland heel goed hebben qua vrijheden en levensstandaard.

AGENDA

Tweede tijdvak centraal examens

Eind datum: 25 jun
Read More

08.00 bekendmaking normering tweede tijdvak

Read More

19.00 ophalen cijferlijsten geslaagden, onder voorbehoud

Read More

Contact