Nieuws

Pittig verkiezingsdebat in aula Cambreur College

By februari 18, 2017februari 15th, 2021No Comments

Pittig verkiezingsdebat in aula Cambreur College

Vijf politieke partijen van links tot rechts , twee fantastische gespreksleiders en een zaal vol kritische, jonge (bijna)kiezers. Dit zijn de ingrediënten van een politiek uurtje in de aula van het Cambreur.
Bas Maes (SP), Armagan Önder (GroenLinks), Michel Rog (CDA en oud-Cambreurdocent), Thierry Aartsen (VVD) en Reshma Roopram (PvdA) kregen eerst kort de tijd om zichzelf kort voor te stellen en mochten vervolgens in 90 seconden de jeugd overtuigen om op hen te stemmen. De tijd werd bijgehouden door Eveline die met een gongslag duidelijk aangaf als de tijd verstreken was. Michel Rog kreeg de handen direct op elkaar met zijn pleidooi voor de afschaffing van het leenstelsel. De SP liet aan dit publiek weten dat SP staat voor scholierenpartij en drukte zijn hoorders op het hart hun stem goed te gebruiken. GroenLinks wil met name investeren in echte banen.

Michelle Gagliardi weet als gespreksleider het publiek goed bij dit gedeelte van het verkiezingsdebat te betrekken. De aandacht is super, zowel van de leerlingen als van de aanwezige collega’s.
Rob van Esch neemt voor het volgende onderdeel de microfoon over en laat leerlingen aan het woord met vragen aan de gasten. De discussie wordt feller op de vraag van Veerle als het gaat over het legaliseren van groepsbeledigingen: Is vrijheid van meningsuiting belangrijker dan het beschermen van bevolkingsgroepen die dit nodig hebben? Ook het legaliseren van wiet of het blijven verbieden van alcohol onder de 18 zijn thema’s die de jeugd interesseren. Over drugs zijn de meningen sterk verdeeld, maar nix18 blijft voor alle partijen het devies. Op de vraag van Otte over het toestaan van euthanasie zoeken de sprekers de nuance bij dit gevoelige onderwerp.

In het laatste gedeelte van het debat worden twee stellingen geponeerd. Leden van het lagerhuisteam nemen naast de politici plaats om argumenten voor of tegen te formuleren. Is anoniem solliciteren de oplossing voor discriminatie op de arbeidsmarkt? Moet je dit paardenmiddel hanteren om meer gelijkheid te realiseren? Men is het niet eens en dat hoort ook zo bij een lagerhuisdebat. De Cambreurleerlingen staan opnieuw hun mannetje en de politici hebben hier zichtbaar plezier in.

Met een Cambreur goody bag nemen Michelle Gagliardi en Rob van Esch afscheid van hun gasten, René Hermans bedankt alle aanwezigen en met name Rob en Michelle voor de uitstekende voorbereiding en uitvoering van deze voorbereiding op de echte verkiezingen.

 

AGENDA

Tweede tijdvak centraal examens

Eind datum: 25 jun
Read More

08.00 bekendmaking normering tweede tijdvak

Read More

19.00 ophalen cijferlijsten geslaagden, onder voorbehoud

Read More

Contact