Nieuws

Een half jaar lang in Australië naar school? Wie zou dat nou niet willen?

By december 1, 2016februari 15th, 2021No Comments

Een half jaar lang in Australië naar school? Wie zou dat nou niet willen?

Emma en Meri Versteeg, twee leerlingen van onze school, vertrokken afgelopen juli vanuit Dongen naar Down Under om daar een half jaar lang te gaan wonen. Daarmee kwam voor hun ouders een grote droom uit, maar hadden de twee dames ook de kans om kennis te maken met de pracht van Australië en het onderwijs zoals het daar aan de andere kant van de wereld wordt gegeven.

Een stukje over hun belevenissen zoals ze die zelf beschreven hebben:

Inmiddels verblijven wij al weer bijna 4 maanden in het verre Australië. Vier maanden waarin we door bijna alle ‘States & Territories’ hebben gereisd. Vier maanden waarin we duizenden kilometers hebben gereden en vele bekende steden hebben bekeken. We hebben op de trappen van het Sydney Opera House gestaan. We hebben het parlementsgebouw in de hoofdstad Canberra bezocht maar hebben ook vele mooie Nationale Parken en de bekende Ayers Rock bewonderd. Tijdens ons reis hebben we vele nieuwe mensen ontmoet en herinneringen voor het leven opgedaan.

Eind augustus zijn we na vijf weken rondreizen gearriveerd in ons huis in Victoria Point, gelegen in de staat Queensland. Victoria Point is een buitenwijk van Brisbane en ligt ongeveer 33 kilometer ten zuidoosten van deze stad. Victoria Point heeft ongeveer 15.000 inwoners. We wonen hier in een huis met zwembad. Daar hebben we al veel gebruik van gemaakt want het is hier altijd warm. Op dit moment is het iedere dag minimaal 28 graden. Wat ons vooral opvalt in Australië is de relaxte manier van leven. Iedereen is hier vriendelijk en je wordt de hele dag door (ook op school) ‘mate’, ‘doll’, ‘sweety‘ en ‘love’ genoemd. Zelfs mensen die je niet kent spreken je zo aan! Een begroeting die je veel hoort is: ‘G’day mate, how are ya?’

Wat we hier wat minder leuk vinden zijn de vele dodelijke dieren. We hebben al krokodillen, slangen, spinnen en zelfs schelpen gezien die je kunnen doden!

Op 1 september zijn we gestart op onze nieuwe scholen. Emma in year 7 van Faith Luthern college en Meri in year 6 van Saint Rita’s Catholic school. Het schoolsysteem is hier enigszins anders dan in Nederland. Je hebt hier ‘public & private schools’.  Wij gaan alle twee (samen met ons zusje Imke) naar een ‘private school’. Op alle scholen in Australië worden uniformen gedragen. Dat was in eerste instantie wennen voor ons. Het uniform is voor ons gevoel best ‘ouderwets’ maar na een aantal dagen weet je eigenlijk niet beter. Sterker nog, het is best handig. ‘s Ochtends hoef je niet na te denken over wat je aan moet trekken en iedereen ziet er hetzelfde uit op school. De lessen op school lijken veel op die in Nederland met het grote verschil dat ze in het Engels worden gegeven. Ook hier hebben we Geschiedenis (History), Wiskunde (Maths), PG (gym) en Aardrijkskunde (Geography). De nieuwe vakken voor ons zijn Science (een combinatie van Biologie, Scheikunde en Natuurkunde in één) en Japans. Inmiddels tellen we vloeiend in het Japans tot tien en kunnen we zelfs iemand begroeten;)

De middelbare school is hier wel heel anders dan in Nederland. In Australië kennen ze geen onderscheid in niveaus, zoals VMBO, HAVO & VWO. Alle kinderen zitten hier in 1 klas en krijgen dezelfde lessen. Iedereen hier gaat naar Highschool (public) of College (private) en daar zit geen niveau aan verbonden. Je hebt hier de keuze na 4, 5 of 6 jaar College te stoppen.

De komende drie weken gaan we hier nog naar school. Op 2 december eindigt hier het schooljaar en begint de zomervakantie. Dat komt omdat de seizoenen in Australië precies tegenovergesteld aan die in Nederland zijn. Tijdens onze ‘zomervakantie’ reizen we nog naar Nieuw-Zeeland, waar we het Noorder- en Zuidereiland gaan bezoeken.

Op 5 januari 2017 stappen we hier in het vliegtuig om terug naar Nederland te vliegen.

We kijken er naar uit om jullie allemaal op maandag 9 januari weer te zien!

Emma (BKC2) en Meri (MA1A)

 

 

AGENDA

Meivakantie

Eind datum: 14 mei
Read More

Contact