Nieuws

“Juf…ik ben zo moe!”

By januari 15, 2015februari 15th, 2021No Comments

“Juf…ik ben zo moe!”

Van 14 t/m 21 december heb ik als Geography teacher voor Eumind een bezoek mogen brengen aan Vibgyor High Guregaon in Mumbai, India. Het is het vlaggenschip van de groep Vibgyor-colleges met 22 scholen verspreid over het land. Vibgyor betekent regenboog. Gesprekken met de leiding, het zorgteam, de kunstdocenten en een bezoek aan het hoofdbestuur, maar ook interacties met veel studenten waren onderdeel van mijn bezoek. Op mijn vraag in grade 11, vergelijkbaar met 5VWO, wie er al eens in Europa was geweest ging driekwart van de vingers omhoog. Europa is dus kennelijk een geliefd continent voor Indiërs.
De verschillen in India zijn enorm. Op Vibgyor High vind je studenten, die het goede leventje als iets vanzelfsprekends zien. Ook al kijk je op deze school vanaf de 12e verdieping uit op een soort krottenwijk aan de ene kant en het oprukkende moderne gedeelte van Mumbai (Mindspace Guregaon) aan de andere kant.
Tijdens een bezoek aan Dhoobighart heb ik bijgaande foto gemaakt van een slapende arbeider, midden op de dag en bovenop zijn loopkar. In Dhoobighart, de wijk van de wasserijen zie je mensen keihard werken in soms bedenkelijke chemische mengsels om kleding gemaakt in sweatshops te wassen, te kleuren en van appret te voorzien en vervolgens te strijken met een steenkolen bout van zo’n 7 kilo.
Dit als vakantiewerk voor een Cambreurleerling bij een volgende exchange voor maximaal 70 euro per maand zonder arbo-regels, zonder vakbond? Geen goed idee, maar wel iets om bij stil te staan. En ook bij het feit, dat kinderen ingezet worden bij de afwerking van onze Europese overhemden.
Zo slecht hebben wij het in Dongen en omgeving niet. Tegelijkertijd is de groep rijken in India relatief geweldig aan het groeien, en deze zijn rijker ook dan de rijksten in de EU of Noord-Amerika. 

Reizen als gast in India, als eerste buitenlandse docent uitgenodigd op Vibgyor, voorgesteld worden aan echte Bollywoodsterren tijdens de slotavond bij de shoppingmall Inorbit tijdens de Vibgyor Viva grand finale… het uitwisselen van heel veel positiviteit. Een bezoek aan Mumbai, een heel bijzondere belevenis!

Mevr. Ten Thije.

 

AGENDA

Contact