Nieuws

Geologische reis door de tijd: “Kleien met Ten Thije”

By december 8, 2014februari 15th, 2021No Comments

Geologische reis door de tijd: “Kleien met Ten Thije”

Limburgse vlaai met warme chocolademelk in de Geulhemer molen was de beloning voor 5 havo en 5 vwo nadat de aardrijkskundeleerlingen op 4 december de tertiaire zandgroeve bij Nagelbeek hadden bestudeerd. Grote keien bovenaan zijn er tijdens de ijstijden met verwilderde rivieren afgezet, oud-collega dhr. Van der Hoeven vond er interessante plantjes om mee naar huis te nemen. De leerlingen kregen de opdracht om grondboringen te zetten in de löss van het plateau van Margraten bij opduikend krijt van de Bemeler berg, waar zo’n 135 miljoen jaar geleden een warme subtropische zee tegenaan geklotst heeft. Dit is ook het thuis van Ber de Mosasaurus, die hier zo’n 120 miljoen jaar geleden geleefd moet hebben. Een korte middagpauze in Valkenburg gaf voldoende energie om daarna ten zuiden van Epen, vlakbij de Volmolen aan ons geglibber langs de Geul te kunnen beginnen. Sportief ingestelde jongens hielpen aarzelende leerlingen én de leerkracht aardrijkskunde over geultjes in ware modderpoelen. De beloning was er dan ook naar: een bezoek aan de Heimansgroeve, waar scheefgestelde lagen uit het Carboon te bewonderen zijn, een slordige 300 miljoen jaar geleden gevormd in een tropisch regenwoudklimaat, ons land lag toen ergens ter hoogte van het huidige Brazilië. Leerlingen en begeleiders blikken terug op een leerzame excursie met een leergierig publiek. Iedereen heeft gratis löss plakkend aan de schoenen mee naar huis genomen….
 

AGENDA

08.00 bekendmaking normering vmbo bb/kb

Read More

ZOMERVAKANTIE

Eind datum: 05 sep
Read More

Contact