Nieuws

Cambreurianen gespot in Rotterdamse haven!

By februari 17, 2014februari 15th, 2021No Comments

Cambreurianen gespot in Rotterdamse haven!

De jaarlijkse excursie aardrijkskunde voor vier klassen 3 Havo en 3VWO op 12 februari bracht ons naar unieke plekken in het Rotterdamse havengebied. Verspreid over de 63km hemelsbreed van Maasvlakte 2 totaan de met kruiwagen en schop tussen 1916 en 1922 uitgegraven Maashaven, ligt een gebied dat voor de Nederlandse economie van heel groot belang is. Tien procent van het BNP wordt hier verdiend, volgens één gids wordt dat geld vervolgens in Amsterdam weer uitgegeven….
Onze leerlingen kregen een afwisselend programma aangeboden onder begeleiding van zeer kundige gidsen, die zelf in de mainport hebben gewerkt en bij de rondrit allerlei extra informatie verzorgden. Zo is het ECT terrein voor ruim 90% Chinees bezit, ligt er in Maasvlakte 2 een Yangtzehaven en hebben we een post-Panama containerschip gezien, waarvan de lading met automatische wagentjes werden vervoerd.
Ingevroren Braziliaans kippenvlees, TFT-schermen gemaakt in Shenzen China, spijkerbroeken uit Cambodja, cacaobonen uit Ivoorkust, maar ook bulkgoederen als bauxiet en steenkool. Heel veel goederen worden in het kader van globalisering via de haven van Rotterdam en na bewerking (waardetoevoeging) in distriparken verder het achterland in vervoerd.
Naast bedrijfsbezoeken zoals aan Rotterdam Car Center, Eurofrigo en Geodis Logistics was het bezoek aan het EIC met een interactieve tentoonstelling, waar we kennis konden maken met het brede scala aan activiteiten en opleidingen, echt een topper. Bereken de inhoud van een container, hoeveel mobiele telefoons of spijkerbroeken passen er dan in een container? Wat zijn de verschillende transportmodaliteiten en hoe groot is de voorraad aardolie die hier strategisch ligt opgeslagen? Leerlingen en docenten kunnen terug kijken op een zeer geslaagde excursie, de prijswinnaars van de "maak de mooiste selfie-foto" worden nog bepaald. De docenten aardijkskunde hebben ook nog niet alle foto’s van leerlingen die voor deze prijs in aanmerking willen komen mogen ontvangen in hun mailbox. Jullie hebben daarvoor nog de tijd tot woensdag 19 februari!
 

AGENDA

08.00 bekendmaking normering vmbo bb/kb

Read More

ZOMERVAKANTIE

Eind datum: 05 sep
Read More

Contact