Nieuws

Havo / vwo 3 bezoekt de haven van Rotterdam

By februari 14, 2014februari 15th, 2021No Comments

Havo / vwo 3 bezoekt de haven van Rotterdam

Bijna 10% van het Nederlandse BNP verdienen we in en rondom de haven van Rotterdam. Onze leerlingen van havo en vwo 3 brachten daarom op woensdag 12 februari een bezoek aan deze haven en konden hun ogen uitkijken. Deze motor van de Nederlandse economie is een belangrijk onderdeel van het lesprogramma voor het vak aardrijkskunde in de onderbouw. Aangezien de haven van Rotterdam een gebied van ongeveer 50 kilometer lang bestrijkt, brachten de leerlingen flink wat tijd door in de bus. Aan de hand van de verhalen van gidsen die lang werkzaam zijn geweest in het havengebied werden onze leerlingen in staat gesteld om de theoretische kennis uit de lessen nu in de praktijk te aanschouwen. Hoogtepunt van de busreis was het bezoek aan de European Container Terminal (ECT Delta) op de maasvlakte, de plaats waar de grote containerschepen (soms wel tot 400 meter lang met 16.000 containers aan boord) gelost worden. Vooral de hoge mate van automatisering (je hebt slechts een paar mensen nodig om zo’n groot schip te lossen, het grootste deel gaat volledig automatisch) was bijzonder om te aanschouwen.
Naast het bezoek aan de Maasvlakte werden de leerlingen ook in staat gesteld om een bedrijf op het Rotterdamse haventerrein te bezoeken. Met name de Autoterminal, waar zeeschepen met gemiddeld 7000 auto’s gelost worden, was indrukwekend. Maar ook bezochten leerlingen en begeleiders overslagbedrijven gespecialiseerd in fruit en diepvriesproducten.
Tot slot kregen alle leerlingen de gelegenheid om het Educatief Informatie Centrum (EIC) te bezoeken. Op deze interactieve tentoonstelling konden leerlingen onder andere ervaren hoe het is om een groot zeeschip de haven binnen te loodsen. Ook kregen zij een indruk wat voor producten de haven van Rotterdam allemaal passeren.
De leerlingen kregen complimenten van de gidsen (en van de overige begeleiders), ze hebben fantastisch meegedaan met het programma en zich keurig gedragen! Het was een lange zit, maar zeker een leerzame en gezellige dag!
 

AGENDA

Breakweek 3 met diverse aangepaste activiteiten

Eind datum: 23 apr
Read More

leerlingen in ’t zonnetje, onder voorbehoud

Read More

Contact