Nieuws

Rpat – hosfihosf – yima yohtti hosfirpat

By februari 12, 2014februari 15th, 2021No Comments

Rpat – hosfihosf – yima yohtti hosfirpat

Dit zijn telwoorden uit het Alamblak, een taal uit Papua Nieuw-Guinea die door ongeveer 1500 mensen in negen dorpen wordt gesproken. Of wat dacht je van: ‘Nuna sgihvsi’ (Geef me de aardappelen!) in het Cherokee. Met vraagstukken over deze twee talen en over het Bretons, Tibetaans, het Lineair B (ja, juist van die kleitabletten) en het Middelnederlands hebben twee leerlingen uit Tvwo-6B met het profiel NT en NG zich op zaterdag 8 februari beziggehouden. De universiteit Leiden – Honours Academy – organiseert sinds enkele jaren een Taalkunde Olympiade en op uitnodiging van hun docent Nederlands hebben Kelly van der Meulen en Jens Peter Frankemölle zich hiervoor ingeschreven. Vooraf wat proefopgaven gemaakt en toen op naar Leiden! Dat de Taalkunde Olympiade elk jaar aan populariteit wint, mag blijken uit het groeiende aantal deelnemers: waren dat er vorig jaar 140, nu 236. Het is namelijk heel uitdagend en inspirerend om een dag in de collegebanken te zitten en je te verdiepen in andere talen en hun systemen. Zélfs op een vrije zaterdag…..

Op zaterdag 8 maart gaan Kelly en Jens Peter nogmaals naar Leiden om de uitslag van de wedstrijd te vernemen en hun certificaat van deelname op te halen. De beste vier kandidaten mogen Nederland vertegenwoordigen in Beijing!

Hieronder staat een van de opgaven over het getalsysteem in het Alamblak
1 = rpat
4 = hosfihosf
14 = tir hosfi hosfihosf
23 = yima yohtti hosfirpat
59 = yima hosfi tir hosfirpati hosfihosf

Schrijf de volgende getallen in het Alamblak
7
18
46
 

AGENDA

Breakweek 3 met diverse aangepaste activiteiten

Eind datum: 23 apr
Read More

leerlingen in ’t zonnetje, onder voorbehoud

Read More

Contact