Nieuws

Derdeklassers kijken over hun grenzen

By augustus 21, 2013februari 15th, 2021No Comments

Derdeklassers kijken over hun grenzen

Kinderarbeid in Burkina Faso of Syrische vluchtelingen in overvolle kampen: wat is het meest schrijnend? En welke bijdragen kunnen wij leveren aan een oplossing? Daarmee gaan leerlingen van havo en (T)vwo 3 aan de slag in de komende activiteitenweek.

De havo en (T)vwo 3 klassen van het Cambreur College te Dongen nemen op 18, 19 en 20 september deel aan het Cross Your Borders project. Tijdens dit driedaagse project staat ontwikkelings-problematiek centraal. Een team van enthousiaste jongeren voert het project uit.

Het project start met een filmquiz waarin de leerlingen kennismaken met thema’s als kindslavernij en vluchtelingen. Vervolgens onderzoeken de leerlingen in groepjes de ontwikkelingsproblemen van een bepaald land. Ze gaan met elkaar in discussie over welk probleem zij het meest onrechtvaardig vinden. Uiteindelijk verwerken ze hun bevindingen in een creatieve presentatie. Dat resulteert bijvoorbeeld in een poppenkast over de schuldenproblematiek van Peru of in een rap over kinderarbeid in Burkina Faso. Tussendoor nemen de leerlingen deel aan interculturele workshops. Op dag drie volgen leerlingen een interactief klassikaal programma over de oplossingen voor ontwikkelingsproblemen. Dit programma schenkt ruim aandacht aan mogelijkheden die jongeren hebben om zelf iets te doen voor een betere wereld. De leerlingen verdienen punten met de verschillende onderdelen en gaan dus een spannende strijd om de hoogste score met elkaar aan. Het project wordt feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking voor de beste groepen.

Cross Your Borders stelt zich ten doel scholieren van 3, 4 (T)havo en 3, 4, 5 (T)vwo bewust te maken van armoede en onrecht in de wereld. Belangrijk hiervoor zijn de jongeren van Cross Your Borders die hun eigen enthousiasme voor het thema overbrengen op de scholieren. Cross Your Borders daagt leerlingen uit om zelf op onderzoek te gaan, een eigen mening te vormen en deze op een overtuigende manier te communiceren. Zo ontstaat er betrokkenheid bij de problematiek.

Het project brengt vernieuwend, innovatief onderwijs. Tijdens de drie projectdagen oefenen de leerlingen vaardigheden die in het reguliere onderwijs beperkt aandacht krijgen. Voorbeelden hiervan zijn het analyseren van complexe problemen, het samenwerken in groepen en het presenteren voor de klas. Cross Your Borders is een vakoverstijgend project waarin veel verschillende onderwerpen aan bod komen: van ontbossing tot corruptie en van vrouwenrechten tot internationale handel.

Het Cross Your Borders project is in 2004 opgezet door een groep jongeren die zich betrokken voelt bij armoede en mondiaal onrecht. Sindsdien is het initiatief sterk gegroeid en nemen jaarlijks ongeveer 10.000 scholieren van 3, 4 havo en 3, 4, 5 vwo deel aan het project. Kijk voor meer informatie op www.crossyourborders.nl
 

AGENDA

08.00 bekendmaking normering vmbo bb/kb

Read More

ZOMERVAKANTIE

Eind datum: 05 sep
Read More

Contact