Als er iemand een bulk aan onderwijservaring in haar (boeken-)tas heeft zitten, dan is het Dymph Wagemakers wel. En het bijzondere is daarbij ook nog, dat ze die ervaring koppelt aan een geheugen dat dat van een olifant verre overstijgt. Ze rijgt de ene anekdote aan de andere en weet daaraan feilloos de datering en plaats te koppelen. Op 29 juni neemt deze dame afscheid van het Cambreur College. Maar: “Ik vind het nog steeds heel leuk, hoor!!”
Er zullen weinig mensen in het onderwijs zijn die zo lang voor de klas hebben gestaan als Dymphna. Nadat zij de PA had afgerond, ging ze verder met de studie biologie. Intussen was ze al aangenomen aan de LHNO-school St.-Anna in Uden. Ze werkte daar drie jaar. “Vooral het eerste jaar was heel zwaar, omdat ik in dat jaar mijn beide ouders verloor.” Desondanks genoot ze van haar baan. Ze gaf niet in één of twee vakken les, maar in zes: wiskunde, biologie, Nederlands, geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijleer. 32 lesuren, die ze in vier dagen gaf om een dag over te houden voor het verplegen van haar moeder.
Omdat de afstand tot Uden erg groot was, solliciteerde Dymphna en werd aangenomen op de LHNO-school De Brug in Oosterhout, aan het Paterserf. Na de fusie met het Hanze kwam ze naar Dongen en werd zo uiteindelijk een Cambreuriaan. “ Mijn rooster liet me op vier plekken werken; ik parkeerde de auto zo dat ik meteen weg kon.” Gelukkig kwam er wat meer rust, toen ze nog maar op één plek hoefde te werken, op gebouw C.
“Het is allemaal zo snel gegaan,” verzucht ze meermalen. Als je vraagt wat haar typeerde als docente, antwoordt Dymph meteen: “Ik heb me altijd voor de volle 100% gegeven voor mijn leerlingen.” Leerlingen leefden ook erg met haar mee, zoals ze vaak ervoer. “Ik heb aan diverse generaties lesgegeven, en ik kwam ze dan soms weer tegen, bijvoorbeeld tijdens ouderavonden. Dat vond ik altijd geweldig.”
Toch was het niet alleen het werk voor de klas, dat haar boeide. Ook het mentoraat vond ze heel leuk, evenals de vele activiteiten buiten de lessen om, zoals de bezinningsdagen, de Wereldweek, de Europaweek en de excursies. En natuurlijk de contacten met de collega’s, zeker ook met de mensen van het o.o.p. (onderwijs ondersteunend personeel).
“Natuurlijk zijn de normen en waarden veranderd en hebben de ouders minder tijd voor hun kinderen dan vroeger wellicht het geval was. In dat opzicht is er in die 47 jaar wel wat veranderd, ja.”
Die jaren vlogen voorbij. En nu is het tijd voor wat anders. Dymph wil lekker gaan lezen, klussen, dagjes uit, wellicht wat vrijwilligerswerk, alles zónder agenda. Want: “Stilzitten? Dat kan ik niet!”
Dat je nog heel lang een bezige bij mag blijven, Dymphna, dat wensen wij je van harte toe.