Nieuws

Verrassend vwo en TTO van start

By september 23, 2020februari 15th, 2021No Comments

Verrassend vwo en TTO van start

Afgelopen maandag was het weer zo ver, het begin van de eerste breakweek van dit schooljaar. Na succesvolle eerdere edities werd ook dit jaar het programma verrassend vwo & TTO voor leerjaar 1 vwo en TTO vormgegeven. Het thema van de eerste dag was wetenschap. Klas vwo1a kreeg allereerst college van Adriaan ter Braack, een wetenschapsjournalist. Adriaan had flink wat proefjes voorbereid om die vervolgens via een wetenschappelijke manier te verklaren. De proefjes waren een simpele manier om toch best complexe theorieën uit te leggen. De andere klas, tto1b, ging aan de slag om een ‘kreukelzone’ te maken voor een ei, de zogenaamde “egg challenge.” De bedoeling was om het ei op het einde van de dag van 15 meter hoogte te laten vallen en dit zou dan nog heel moeten blijven. De constructies om het ei te beschermen werden gebouwd met onder andere bubbeltjesplastic, watjes en een ballon. Halverwege de ochtend wisselde het programma en ging vwo1a aan de slag met de “egg challenge”, terwijl tto1b college kreeg van Adriaan ter Braack. Toen beide groepen klaar waren was het natuurlijk zaak om alle constructies daadwerkelijk te gaan testen. Het trappenhuis van gebouw A werd in beslag genomen en alle ontwerpen werden, begeleid door een orkaan van geluid, van de tweede verdieping naar de kelder gegooid! Er zaten een paar heel mooie constructies tussen, wat de taak van de jury om het beste en mooiste ontwerp tot winnaar uit te roepen niet gemakkelijk maakte. Uiteindelijk werd het idee van Kim, Myrthe, Charlotte en Thomas bekroond.

Op dinsdag maakten de vwo- en TTO1-leerlingen onder leiding van leerlingen van havo- en vwo-5 & 6 kennis met de kunst van het debatteren en met de uitdagingen die getallen en wiskunde te bieden hebben; twee activiteiten die ze later in hun middelbare schoolcarrière gegarandeerd vaker tegen zullen komen. De leerlingen van het Lagerhuisdebatteam gingen onder leiding van Michelle Gagliardi aan de slag met kleine groepjes brugklasleerlingen. Allereerst werd er geoefend met enkele proefdebatoefeningen die de bovenbouwleerlingen zelf ook gebruiken. Vervolgens werd deze kennis in de praktijk gebracht middels een eerste officieel debat met andere teams uit de klas, vanzelfsprekend ook weer ondersteund door de vwo-5 & 6 leerlingen! Tegelijkertijd gingen de wiskundedocenten aan de slag met de andere brugklassers. Na een centrale uitleg over de wereld van de getallen mochten de burgklasleerlingen in groepjes werken aan het oplossen van lastige vraagstukken. Het doel: zoveel mogelijk punten binnenslepen, zodat we aan het einde van de dag kunnen kijken welke leerlingen de wiskundewedstrijd hebben gewonnen! Onze bovenbouwleerlingen en collega’s waren onder de indruk van het enthousiasme en de inzet van onze nieuwste aanwinsten op vwo en TTO!

AGENDA

08.00 normering tijdvak 1 beroepsgerichte vakken vmbo
Read More

Contact