Nieuws

Lego League teams op bezoek bij verschillende Dongense bedrijven

By december 20, 2019februari 15th, 2021No Comments

Lego League teams op bezoek bij verschillende Dongense bedrijven

Voor de ‘Lego League combiteams’ van JJ Anspach, de Wegwijzer en het Cambreur College was er na twee maanden van bouwen en programmeren deze week tijd en ruimte om technische toepassingen in de praktijk te gaan aanschouwen.

Van Schijndel Metaal

Een van de teams mocht een kijkje gaan nemen bij Van Schijndel Metaal. Bij binnenkomst kregen de leerlingen een presentatie over het bedrijf, over wat ze gingen zien en wat er zoal gemaakt wordt van metaal. Daarna kregen de leerlingen een rondleiding door het bedrijf en zagen ze onder andere hoe Van Schijndel door middel van een laser het metaal bewerkt en hoe het kleurt door middel van poeder coaten. De leerlingen mochten ook allemaal een metalen bakje in elkaar zetten en daar hun naam op maken. Het was een erg indrukwekkende ervaring om te zien hoe met behulp van grote robotmachines het metaal bewerkt wordt. Het was fijn om te zien hoe gastvrij Jessica van Schijndel en Jeroen Roovers waren en dat de leerlingen alle vragen mochten stellen die ze wilden. Als kers op de taart kregen de leerlingen aan het einde van het bezoek hun metalen bakje en een VR bril mee naar huis!

Peeters Robotic Solutions

Een robot programmeren voor de Legoleague is super gaaf, maar nog gaver is het om te zien hoezoiets wordt gebruikt in het bedrijfsleven. Bij Peeters Robotic Solutions worden robots gebouwd en geprogrammeerd voor bedrijven. Deze robots worden veel gebruikt in productielijnen.

De leerlingen mochten zelf een programma bedenken om een robot iets op te laten pakken van een transportband en het vervolgens te verplaatsen naar een pallet. Er was ook nog een leuke uitdaging om een sphero bal een parcours af te laten leggen. Eerst met een joystick, maar daarna door deze zelf te programmeren. Een ontzettend leuke en inspirerende middag! Dank aan Edwin, José en Thuur voor de gastvrijheid.

 

 

 

 

 

 

Hoppenbrouwers Techniek

Freddy van Peer nam ons mee in het bedrijf Hoppenbrouwers Techniek Dongen. Gedurende de middag hebben we uitleg gekregen over wat elektrotechniek, monteren en programmeren inhoud.

In een sfeerkamer kregen we uitleg over verschillende programmeringen in besturingen van licht, geluid, temperatuur, beveiliging en wat voor mogelijkheden ze kunnen bieden voor de wensen van klanten. We kwamen erachter dat die programmering in sommige onderdelen best wel op het programmeren van onze LegoMindstorm robot lijkt. In het praktijklokaal mochten we een schakeling in elkaar zetten om een lamp vanaf twee plaatsen te kunnen schakelen. Hier werd verder uitgelegd wat monteurs in opleiding voor mooie uitdagende opdrachten met installaties leren. We waren erg onder de indruk van alles wat we hoorden, zagen, mochten doen. En er werden dan ook volop vragen gesteld. Een hele waardevolle techniekmiddag, met dank aan de gastvrijheid van Freddy van Peer en de firma Hoppenbrouwers.

Al met al waren alle leerlingen en hun begeleiders erg enthousiast over de bedrijfsbezoeken. Het is geweldig om te zien wat voor mooie bedrijven er in Dongen aanwezig zijn en om te ervaren hoe enthousiast ze zijn om hun praktijk het onderwijs in te brengen. We danken hen dan ook heel hartelijk voor hun inzet en gastvrijheid.

AGENDA

toetsweek 3 tot en met 21 juni Eind datum: 21 jun
Read More
17 tot en met 25 juni centraal examen tijdvak 2 Eind datum: 20 jun
Read More

Contact