Nieuws

Moleculaire biologie op het Cambreur

By december 10, 2019februari 15th, 2021No Comments

Moleculaire biologie op het Cambreur

Maandag 25 november hebben vwo-5 leerlingen, onder begeleiding van mevrouw Moerenhout, mevrouw Beerens en mevrouw Oversteeg,  zich de hele dag verdiept in de Moleculaire Biologie. Eens weer wat anders dan in het veld staan met een schepnetje. Doel van de dag was meer oog en meer grip te krijgen op het, oh zo minuscule, maar oh zo belangrijke molecuul DNA. Hoe is enerzijds het molecuul te isoleren uit tomaten aan de hand van een huis-tuin-en-keuken methode? Anderzijds, hoe is het DNA te isoleren uit wangslijmvliescellen met de chemische snufjes uit het lab?

Daarnaast werd meer inzicht verkregen in een klassieke maar veelvuldige gebruikte techniek in het wereldje van wetenschappelijk onderzoek, gelelektroforese. Een manier om DNA te scheiden waarmee direct een medische toepassing onder de aandacht gebracht werd. De ontwikkeling van kanker met zicht op onderliggende mutaties. Hoe worden deze technieken ingezet in de medische wereld om de mutaties vast te stellen?

Tot slot werd nog een blik geworpen in de toekomst. De revolutionaire mogelijkheden aan de hand van de nieuwst uitvindingen en methodieken. Hoe dichtbij ligt een wereld voor ons waarin geen aandoeningen meer bestaan omdat de defecte genen met een ‘knip-systeem’ te verwijderen zijn uit het genoom?

AGENDA

zomervakantie vanaf 13.00 uur tot en met vrijdag 16 augustus Eind datum: 16 aug
Read More
Accolade met welkom en start nieuwe schooljaar
Read More

Contact