Nieuws

Mozaïeken van het Cambreur

By mei 29, 2019februari 15th, 2021No Comments

Mozaïeken van het Cambreur

Iedere Dongenaar heeft het waarschijnlijk wel op zijn of haar netvlies: de mozaïeken die aan de westkant van het Cambreur College zijn gemaakt door de kunstenaar Marius de Leeuw. Het zijn twee afbeeldingen, eentje aan de vroegere havo-kant met vier vrouwen die typisch ‘vrouwelijke’ taken uitvoeren, in de sfeer van verzorging en verpleging. Aan de hbs-kant staan drie mannen die zich met de wetenschap bezighouden. Het traditionele plaatje, dus.

Als er in 2021 een nieuw schoolgebouw verrijst, zal er voor dit kunstwerk helaas geen plaats meer zijn. Het is ook niet mogelijk –lees: betaalbaar- om het integraal over te plaatsen. Omdat de Heemkundekring van Dongen toch graag iets met de mozaïeken wilde doen, werd Bram Thielen benaderd met de vraag of hij iemand wist die met fotoshopprogramma’s overweg kan. Een foto -van oud-Cambreurmedewerker Appie Bonis – was beschikbaar. De Heemkundekring had verder al wat research gedaan: een deskundige had inmiddels uitgepluisd welke soorten steen er in de mozaïek verwerkt waren. Zaak was nu om die kennis in een afbeelding te verwerken.

En natuurlijk lopen er op het Cambreur mensen rond die dit kunnen. Jesse Bogaert (vwo 5) kreeg de opdracht om de herkomst van de verschillende steensoorten weer te geven in een ‘infografic’. In samenspraak met Ranko Hamelinck van de Heemkundekring kwam de grafic tot stand (zie afbeelding). Jesse heeft met gekleurde punaises aangegeven waar de verschillende steensoorten vandaan komen: uit België, Italië, Portugal en uit Noorwegen. Het is een mooi en overzichtelijk plaatje geworden, waar heel wat uurtjes werk in hebben gezeten. Hulde dus, Jesse! Het resultaat valt in het volgende kwartaalblad van de Heemkundekring te bewonderen.

AGENDA

zomervakantie vanaf 13.00 uur tot en met vrijdag 16 augustus Eind datum: 16 aug
Read More
Accolade met welkom en start nieuwe schooljaar
Read More

Contact