Nieuws

In je slaapzak luisteren naar klassieke muziek en literatuur

By april 16, 2019februari 15th, 2021No Comments

In je slaapzak luisteren naar klassieke muziek en literatuur

In samenwerking met het Dongens muziekensemble Flux (onder leiding van Wilfred Werkman) en de Vlaamse topauteur Dimitri Verhulst, hebben de secties Nederlands, muziek, levensbeschouwing en ckv een slaapzakconcert georganiseerd voor leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo van het Cambreur College. Dinsdagavond 9 april kwamen de leerlingen naar de aula, met onder de arm een slaapzak en een kussentje.

Wilfred had het plan opgevat om het muziekstuk ‘Die Worte des Erlösers am Kreuze’, van Franz Joseph Haydn, te combineren met literaire teksten uit het boek ‘De laatste zeven zinnen’, van Dimitri Verhulst. In overleg met alle betrokkenen is ervoor gekozen om een aantal teksten en muziekstukken ten gehore te brengen. Dimitri Verhulst heeft in zijn boek die zeven zinnen die Jezus sprak aan het kruis, vertaald naar hedendaagse problemen. Zo ontstond een unieke combinatie van klassieke muziek met de wereld van de 21e eeuw.

De leerlingen hebben zo’n anderhalf uur in hun slaapzak liggen luisteren naar muziek en literatuur. Dat er links en rechts een enkeling slaperig keek na de voorstelling, zorgde voor leuke reacties. Na afloop werd er door de leerlingen volop nagepraat met de aanwezige docenten en leden van Flux. We zijn het er allemaal over eens dat zo’n verrassende combinatie van kunstvormen navolging verdient. We gaan ons hierop beraden.

Programma slaapzakconcert Cambreur College, 9 april 2019

Flux muziekensemble o.l.v. Wilfred Werkman, i.s.m. Dimitri Verhulst

Muziek (M): zes delen uit ‘Die Worte des Erlösers am Kreuze’ (version 1801) van Franz Joseph Haydn
(1732 – 1809).
Tekst (T): vier hoofdstukken uit ‘De zeven laatste zinnen’ (uitgeverij Contact) van Dimitri Verhulst
(1972).

M Intrada (L´Introduzione I), Maestoso e adagio.
T Voorwaar, ik zeg u: heden nog zult gij bij me zijn in t paradijs.
M Sonata II, ‘Amen dico tibi: Hodie mecum eris in Paradiso’ (Lucas 23:43).
T Mijn god, waarom hebt gij mij verlaten?
M Sonata IV, Largo. ‘Deus meus, Deus meus, ut quid dereliquisti me?’ (Mattheus 27:46, Marcus
15:34).
T Ik heb dorst.
M Sonata V, Adagio. ‘Sitio.’ (Johannes 19:28).
T Het is volbracht.
M Sonata VI, Lento. ‘Consummatum est!’ (Johannes 19:30).
M Il Terremoto, Presto e con tutta la forza, (naar Mattheus 27:51vv.).

AGENDA

stageweken leerlingen vmbo leerjaar 3 Eind datum: 24 mei
Read More
centraal examen tot en met woensdag 29 mei Eind datum: 29 mei
Read More

Contact