Nieuws

41 klimaatstakers op het Cambreur College

By februari 20, 2019februari 15th, 2021No Comments

41 klimaatstakers op het Cambreur College

“Spijbelen is niet echt mijn ding, ik ga de uitleg donderdag echt missen”, schrijft een vwo-leerlinge. Toch kiest zij er met veertig andere havo- en vwo-leerlingen ervoor om op 7 februari naar Den Haag af te reizen.

41 lange brieven ontvangen de afdelingsleiders, keurig handgeschreven en met een handtekening van hun ouders. Ze maken zich zorgen. De focus van de Nederlandse regering ligt meer op de sociaal-economische positie van Nederland, te weinig op het verbeteren van het klimaat. We putten de aarde uit, de temperatuur stijgt, de ijskappen smelten, de plastic soep in de oceanen groeit. We moeten sneller van het gas af, de grote vervuilers moeten betalen, we moeten een vleestaks invoeren, het gebruik van groene stroom moet gestimuleerd worden.
Wat zure reacties in de media geven aan dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ grote woorden gebruikt, maar zelf bergen afval produceert, shoppen hun hobby is, de eigen rommel niet opruimt en gewoon een dagje vrij van school wil.

Maar ‘de jeugd van tegenwoordig’ bestaat niet. Deze 41 jongeren hebben nagedacht, met hun ouders overlegd, een lange brief geschreven en daarin aangegeven wat zij zelf doen om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Ze eten minder of helemaal geen vlees, verspillen minder warm water door korter te douchen en sommigen zelfs koud, ze scheiden zoveel mogelijk hun afval en stimuleren hun ouders om klimaatvriendelijke maatregelen te nemen. De verwarming gaat een graadje lager, de lichten eerder uit, elektrische apparaten gaan eerder uit. Ze hergebruiken hun spullen of maken gebruik van tweedehands materiaal. Enkele leerlingen verzorgen een moestuintje. Ze zijn blij met de waterpunten op school, waar ze hun eigen flesjes kunnen vullen. Ze gebruiken biologische producten en “de fiets is hun beste vriend”. Bij de komende verkiezingen stemmen zij bewust op een partij die zorg wil dragen voor ons klimaat. THERE IS NO PLANET B. Een van de leerlingen overweegt een studie te doen die hem in staat stelt meer voor het milieu te kunnen doen. De jongste spijbelaars geven aan: “Als we later groot zijn gaan we onze kinderen ook leren hoe ze goed met het milieu moeten omgaan”.

“Het Cambreur College motiveert ons om eigenaarschap te tonen en dit is een uitstekende gelegenheid”, geeft een van de leerlingen aan. Vrijwel allen bedanken de school en geven aan hun schoolwerk serieus in te halen. De dag Den Haag is voor deze leerlingen zeker een goed bestede schooldag geweest, mag het Cambreur met trots vaststellen.

AGENDA

stageweken leerlingen vmbo leerjaar 3 Eind datum: 24 mei
Read More
centraal examen tot en met woensdag 29 mei Eind datum: 29 mei
Read More

Contact