Nieuws

‘Gevlucht’, een indrukwekkende avond op het Cambreur College

By oktober 25, 2018februari 15th, 2021No Comments

‘Gevlucht’, een indrukwekkende avond op het Cambreur College

Op maandag 5 november zet het Cambreur College haar deuren open voor een bijzondere en indrukwekkende avond, als Tjietse Broeders in gesprek gaat met de Dongense striptekenaar Jules Calis en zijn vriend Youssef, Syriër, vluchteling en asielzoeker. Belangstellenden zijn van harte welkom bij dit interactief gesprek waarbij u natuurlijk de mogelijkheid wordt geboden om vragen te stellen of meningen te delen. Aanvangstijd is 20.00 uur.

GEVLUCHT
Aanleiding voor het gesprek is de strip ‘GEVLUCHT’ die Jules maakte na vele gesprekken met Youssef. De strip vertelt het verhaal van deze gevluchte Syriër die Jules ontmoet in het asielzoekerscentrum in Tilburg. Het klikt tussen beiden en de vele gesprekken over de ervaringen van Youssef tijdens zijn vlucht naar Europa en na zijn komst in Nederland inspireren Jules tot het maken van een nieuwe strip. Daarin legt hij diverse facetten en ontwikkelingen in het leven van Youssef in verschillende tekenstijlen vast.
De bijbehorende tentoonstelling is na een reis door diverse plaatsen in ons land nu ook te zien tijdens deze bijeenkomst in het Cambreur College.
Zowel BN De Stem als het Brabants Dagblad hebben de strip als bijlage uitgegeven, waardoor meer dan 200.000 abonnees al kennis maakten met dit indrukwekkende verhaal. Bezoekers aan deze avond ontvangen een gratis exemplaar van deze bijlage dankzij de medewerking van BN De Stem, dongen.nieuws.nl en Pix4Profs.

Tjietse Broeders
Gespreksleider is Tjietse Broeders. Tjietse is werkzaam als begeleider bij Prodemos, een organisatie die leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs op een speelse manier de ins en outs van het politieke systeem in Nederland probeert bij te brengen. Tevens is Tjietse politiek correspondent van Weekblad Dongen.

Jules Calis
Jules Calis (1985) studeerde Autonome Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Als tekenaar specialiseert hij zich in maatschappelijk geëngageerde strips, met een voorliefde voor persoonlijke verhalen uit (voormalige) crisisgebieden. Zo illustreerde hij in februari 2016 de omstandigheden in het vluchtelingenkamp in Duinkerke. Tijdens zijn studie verdiepte hij zich in de journalistieke strip als medium en tegenwoordig werkt hij als freelance illustrator, striptekenaar en grafisch journalist. De afgelopen jaren heeft Calis verhalen vervaardigd voor De Volkskrant, Nrc.next, De Correspondent, Vice, Mindshakes, Drawing the Times, Brabants Dagblad en BN DeStem. In juni 2015 debuteerde Calis met Van Brabant naar Afghanistan en terug, een graphic novel over de ervaringen van Nederlandse ISAF-militairen en veteranen, uitgegeven door Uitgeverij Pix4Profs.

Cambreur College
Het Cambreur College is trots op het feit dat twee oud-leerlingen deze avond een prominente rol spelen. “We zijn erg trots dat we Jules nu letterlijk en figuurlijk een podium kunnen geven, op zijn oude middelbare school.” Zegt Bram Thielen, teamleider VWO van het Cambreur College. “Onlangs gaf Jules al gastlessen aan HAVO en VWO 1 leerlingen. Zowel leerlingen als collega’s waren erg onder de indruk van de passie en het enthousiasme van Jules.” Thielen hoopt dat vele inwoners van Dongen op 5 november het Cambreur College weten te vinden. “We willen iedereen graag de gelegenheid geven om de indrukwekkende verhalen zelf aan te horen en, onder leiding van Tjietse, in gesprek te gaan met zowel Jules als Youssef.”

In verband met de organisatie van deze avond weten we graag op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Indien u aanwezig wilt zijn dan verzoeken wij u een mailtje te sturen naar ptrommelen@cambreurcollege.nl

AGENDA

Start CPE tekenen mavo tot en met vrijdag 17 mei Eind datum: 17 mei
Read More
meivakantie Eind datum: 03 mei
Read More

Contact