Nieuws

Leiderschapsorganisatie AIESEC onderwijst recordaantal scholieren over Duurzame Ontwikkelingsdoelen VN

By maart 19, 2018februari 15th, 2021No Comments

Leiderschapsorganisatie AIESEC onderwijst recordaantal scholieren over Duurzame Ontwikkelingsdoelen VN

Kim Overbeek, oud-leerling en Vice President Outgoing Global Volunteer, keert terug op haar oude school met een missie.

In 2030 een wereld zonder armoede, ongelijkheid, onrecht en onnatuurlijke klimaatverandering: dat zijn onder meer de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties (VN). Leiderschapsorganisatie AIESEC heeft op woensdag 14 maart ruim 2000 scholieren in tien steden onderwezen over de doelen. Scholieren werden uitgedaagd om hun dagelijkse leven structureel te veranderen, om zo bij te dragen aan het behalen van de doelen.

De organisatie ziet leiderschap als de fundamentele oplossing voor hedendaagse problematiek. Zo valt het onderwijzen van kinderen onder het rijtje leiderschap. “Om op één dag meer dan 2000 kinderen positief te beïnvloeden, laat aan de rest van Nederland zien dat een relatief kleine groep met mensen, een groot verschil kan maken” zegt Dennis Amoey, voorzitter van AIESEC Nederland.

World’s Largest Lesson

Door middel van UNICEF’s World’s Largest Lesson onderwijst AIESEC scholieren over de SDGs. Dit is een concept voor kinderen en adolescenten om bewustwording te creëren over wereldproblematiek en hun ideeën te verenigen in actiestappen. Meer dan 2000 kinderen hebben nagedacht over welke structurele veranderingen zij in hun leven kunnen doorvoeren om positief bij te dragen aan het behalen van de doelen voor 2030: minder lang douchen, minder vlees eten, meelopen met de Women’s March en maandelijkse donaties aan goede doelen. Volgens AIESEC een essentieel fundament voor een duurzamer Nederland.

Deze lessen zijn op woensdag 14 maart ook gegeven aan de leerlingen van TVWO 4 en TVWO 5 van het Cambreur College. Vanuit Tilburg zijn 4 AIESEC studenten, waaronder één oud- leerling, naar Dongen gereisd om de leerlingen bewust te maken van de Sustainable Development Goals. Gedurende de les heeft iedere leerling één doel gekozen en daar een 21 day challenge bij bedacht. Sommige leerlingen gaan de komende 21 dagen minder vlees eten en anderen zullen bewuster omgaan met hun watergebruik. Hopelijk leidt dit tot meer bewustwording en blijven sommige challlenges langer dan 21 dagen staan!

AIESEC

In vergelijking met andere landen scoort Nederland slecht op het gebied van duurzame ontwikkeling in klimaat, energie en ongelijkheid. Sinds de eerste meting in 2012 is dat een bekende reputatie. Echter is Nederland op deze drie gebieden verder op de ranglijst gedaald, blijkt uit de cijfers van de tweede meting van het CBS van vorige week.

Werk aan de winkel dus: AIESEC leidt jeugd op om te werken aan een betere toekomst van morgen. Het verbinden van jeugd is dan ook waar hun kracht ligt, hetgeen 14 maart bleek uit de omvang van deze beweging. Jongeren uit alle hoeken van de samenleving komen op hetzelfde moment in actie voor een betere wereld. AIESEC roept op tot een nationale dialoog over duurzame ontwikkeling, met jeugd in de hoofdrol.

 

 

AGENDA

08.00 normering tijdvak 1 beroepsgerichte vakken vmbo
Read More

Contact