Nieuws

De lokale politiek actief op het Cambreur

By februari 26, 2018februari 15th, 2021No Comments

De lokale politiek actief op het Cambreur

Neem een goed gevulde aula, een prima gespreksleider in de persoon van docente Michelle Gagliardi, vijf Dongense politieke partijen klaar om de verkiezingsstrijd met elkaar aan te gaan en flink aantal kritische debaters en je hebt politiek vuurwerk. De VVD, de PvdA, D66, het CDA en de Volkspartij Dongen stelden zich in een pitch van één minuut aan het publiek voor, waarbij de tijd d.m.v. een welluidende gong nauwkeurig bewaakt werd door Ivo Zom. De korte toespraakjes waren vooral gericht op het jeugdige publiek: De VVD hecht waarde aan dat wat jongeren zelf kunnen, D66 wil geen bijna energieneutraal gebouw voor de school maar gaat nog een stap verder in duurzaamheid. Dit onderwerp wist D66 telkens weer naar voren te brengen.

Vervolgens kregen de dames en heren politici een aantal pittige vragen voorgeschoteld: Moet de burgemeester gekozen worden? Waarom wordt de Duiventoren opgeofferd voor een betere verbinding tussen Dongen en Oosterhout? Waarom zou je politicus willen worden als je altijd onder het vergrootglas ligt?  Het bleek nog best lastig om echt antwoord te geven op de vraag en tegelijkertijd iets van de politieke kleur te laten zien.

Op de vraag wat er met hangjongeren zou moeten gebeuren ging het publiek wat rechter zitten: aanpakken (VVD) of gewoon lekker laten hangen als ze geen overlast veroorzaken (PvdA) en in gesprek blijven met elkaar (CDA).

Interessant was ook de vraag hoe Dongen zijn jeugd in Dongen kan houden of weer naar Dongen terug kan laten keren. Daar bleken alle partijen al goed over nagedacht te hebben: voldoende betaalbare woningen, werk, en Dongen  “is gewoon een te gek gaaf dorp”, geeft wethouder Bea van Beers enthousiast aan.

In het laatste deel van de bijeenkomst werd het podium omgetoverd tot een lagerhuissetting, waarbij vijf leerlingen van leer trokken tegen vijf politici. Hierbij was duidelijk te merken dat beide partijen al vaker de degens gekruist hebben. Er werd fel gedebatteerd over nog meer subsidies voor de vrijetijdsbranche en over de verantwoordelijkheid van iedere Brabander om ervoor te zorgen dat het overheidsgezag niet ondermijnd zou moeten worden. De politici mochten als eerste hun keuze bepalen, voor of tegen, de leerlingen moesten de andere rol pakken. Dat moeten ze immers in maart tijdens de Brabantse lagerhuiswedstrijd ook kunnen.

De toehoorders konden zich steeds beter een beeld vormen van de diverse partijprogramma’s. Ze spraken zich in een peiling uit voor de Volkspartij Dongen.

Burgemeester Marina Starmans sloot de bijeenkomst af met een dankwoord voor alle partijen. Het intensieve contact tussen school en gemeente, tussen jeugd en lokale politiek is iets om heel zuinig op te zijn en verdient een vervolg. De politici van morgen zitten immers nu in de zaal.

 

AGENDA

toetsweek 3 tot en met 21 juni Eind datum: 21 jun
Read More
17 tot en met 25 juni centraal examen tijdvak 2 Eind datum: 20 jun
Read More

Contact