Nieuws

Cursusdag retorica vanuit het Socrates programma

By april 3, 2017februari 15th, 2021No Comments

Cursusdag retorica vanuit het Socrates programma

Sinds dit schooljaar is het Cambreur College een Socrates School. Stichting Socrates stelt zich als doel om excellente leerlingen de kans te geven om alvast buiten de muren van een middelbare school te kijken. In dit kader organiseren ze met enige regelmaat activiteiten voor excellerende middelbare scholieren.

Afgelopen vrijdag 24 maart organiseerde Stichting Landmerk en Stichting Socrates Nederland een cursusdag retorica voor excellente leerlingen uit de bovenbouw van het vwo. Gedurende deze dag werden leerlingen meegenomen in de theorie en de praktijk van de retorica, de kunst van de welsprekendheid. Met als thema een politieke kwestie kregen de leerlingen de beginselen van de retorica uitgelegd en hoe je je verhaal logisch en overtuigend opbouwt. Naast deze uitleg werden de leerlingen uiteraard ook uitgedaagd om zelf een verhaal van inleiding tot slot op te bouwen en te presenteren.

Namens het Cambreur College mocht Dora van der Pluijm uit vwo 4 deelnemen. Dora schrijft:
Afgelopen vrijdag ben ik naar een retorica cursusdag van Socrates geweest, georganiseerd door stichting Landmerk. Het begon met de vraag waarom je daar was, wat leidde tot een discussie over wat goed en fout is. Daarna kregen we een klein stukje theorie over hoe je een inleiding moet schrijven. Toen moesten we zelf een inleiding schrijven over de Lion King, over waarom Nala Simba terug moest halen. Vervolgens werden we in 3 groepen verdeeld en moest iedereen zijn eigen stukje doen. Daarna kreeg je daar persoonlijk feedback over. Dit werd herhaald met het middenstuk en het slot, alleen moesten we bij het middenstuk een speech schrijven over openbare basisscholen vanuit het standpunt van een politieke partij en bij het slot een overwinningsspeech van een politieke partij. Ik moest er een schrijven voor GroenLinks. Het was een hele leuke dag, als er nog een komt zou ik zeker weer meedoen.

AGENDA

Start CPE tekenen mavo tot en met vrijdag 17 mei Eind datum: 17 mei
Read More
meivakantie Eind datum: 03 mei
Read More

Contact