Nieuws

Pittig debat tussen lagerhuisteam Cambreur Collge en Dongense gemeenteraad

By februari 1, 2017februari 15th, 2021No Comments

Pittig debat tussen lagerhuisteam Cambreur Collge en Dongense gemeenteraad

Na een boeiende masterclass debatteren verzorgd door Attje Kuiken, fractievoorzitter van de PvdA, waren de Cambreurleerlingen er klaar voor. De gemeenteraadsleden kregen een korte briefing over de spelregels van een lagerhuisdebat, een vorm die voor hen minder vertrouwd is dan voor het lagerhuisteam. De rol van gespreksleider paste Mark van Rijen uitstekend. Burgemeester Marina Starmans, wethouder Bea van Beers vormden met veel plezier samen met voorzitter Attje Kuiken de jury.

Drie stellingen kwamen aan bod:
1. Wie zelf geen orgaandonor wil zijn moet onderaan de wachtlijst voor organen worden geplaatst.
2. Provinciale Staten (misschien ook de gemeenteraad) moet voor de helft bestaan uit gelote volksvertegenwoordigers.
3. Anoniem solliciteren, moet in heel Nederland de nieuwe norm worden.

Twintig minuten werd er per stelling fanatiek gedebatteerd. De tips van Attje Kuiken kwamen goed van pas: gebruik maken van de sterke kanten van ieder lid, gebruik maken van overdrijving, van humor, de argumenten overtuigend met passie brengen en het er absoluut niet bij laten zitten. Vanaf de eerste minuut zorgden beide partijen voor een levendig debat. Regelmatig stonden na een opmerking van team Dongen vier of vijf Cambreurleerlingen tegelijkertijd op om een reactie te geven. Applaus klonk bij pakkende oneliners. “Je moet geven en nemen, niet alleen nemen en nemen” of “Zijn gemeenteraadsleden dan geen gewone mensen?”. verwarrend voor publiek, jury en beide teams toen tijdens het laatste debat het standpunt van voor in tegen omgewisseld moest worden.

De jury, maar ook het publiek genoot zichtbaar van dit unieke debat. Van plankenkoorts was bij de jonge deelnemers niets te merken.

Wethouder Bea van Beers kon dan ook concluderen, dat deze avond zijn doel had bereikt: de jongeren dichter bij de gemeentepolitiek brengen en tevens een mooie generale repetitie voor het lagerhuisdebat in Den Bosch bieden. Voor herhaling vatbaar, dat is zeker.

Voor een impressie van het debat kijk hieronder.

Debat 2017

AGENDA

Start CPE tekenen mavo tot en met vrijdag 17 mei Eind datum: 17 mei
Read More
meivakantie Eind datum: 03 mei
Read More

Contact