Nieuws

Cambreur Class – Geweldige Chemie

By april 7, 2016februari 15th, 2021No Comments

Cambreur Class – Geweldige Chemie

Op twee woensdagmiddagen, een in januari en een in april, kwamen tussen de 50 en 60 leerlingen van diverse scholen uit de groepen 7 en 8 naar het Cambreur College om de Cambreur Class Geweldige Chemie te volgen.
Na een korte kennismaking met de docenten en het verruilen van de eigen jas voor een echte laboratiumjas, werd eerst door de heer Span en / of door mevrouw De Kock ingegaan op wat chemie, oftewel scheikunde, nu eigenlijk is. Het bleek dat je scheikunde heel veel tegenkomt in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij waterzuivering, benzine tanken, het maken van nieuwe medicijnen en zelfs het koken van een ei.

Daarna begon het echt leuke werk: zelf experimenteren.
Eerst werd er schoon water voorzien van een leuk kleurtje, om vervolgens met behulp van koolstof en een filter het water weer helemaal schoon te maken. Deze manier van waterzuivering kun je ook toepassen als je ergens in de wildernis bent zonder schoon drinkwater. Verder is gekeken naar de verschillende kleuren die in inkt van stiften zit met behulp van chromatografiepapier. Ook weten de kinderen nu dat het tegenovergestelde van zuur helemaal niet zoet is, maar basisch. En dat cola dus heel zuur is en afwasmiddel juist basisch. Het laatste zelf-doen-proefje was het maken van slijm. De mooiste kleuren kleverige slijm werden gemaakt en mochten ook mee naar huis genomen worden. 

Na het zelf experimenteren werden er ook nog een aantal demonstraties gedaan door de docenten. Zo werden er twee kleurloze, heldere vloeistoffen bij elkaar gegoten en werd het ineens knalgeel. Ook werd er magnesiumlint in brand gestoken, wat héél fel wit licht gaf. Denk maar aan het felle witte licht bij vuurwerk, daar zit dus magnesium in. Vervolgens werd er nog een brandbare gel gemaakt en aangestoken en werd er echt geld in een vloeistof gedoopt en in brand gestoken. Meestal ging dat goed en bleef het geld intact, maar bij mevrouw De Kock ging het ook een keer mis: weg 10 euro….

 

De middag eindigde met een flinke knal: carbidschieten of een blik met aardgas vullen en aansteken, wat na enkele minuten, net als je niets meer verwacht, explodeert.

Zowel de docenten, de technisch onderwijsassistenten als de kinderen hebben een leuke middag gehad. Zeker voor herhaling vatbaar!

 

AGENDA

toetsweek 3 tot en met 21 juni Eind datum: 21 jun
Read More
17 tot en met 25 juni centraal examen tijdvak 2 Eind datum: 20 jun
Read More

Contact