Nieuws

Een khadi voor vwo2a

By maart 15, 2016februari 15th, 2021No Comments

Een khadi voor vwo2a

Klas vwo2a uit onze Nederlandstalige afdeling heeft dé primeur: er is heel succesvol samengewerkt aan een bio-hotspotproject met de Indiase school Vibgyor High in Mumbai Guregaon. Veldwerk doen langs de ecologische verbindingszone die de Bolkensteeg doorsnijdt, voedselketens determineren en over de resultaten een videoconferentie beleggen met de VH Nature Club in Mumbai, een hele ervaring voor onze tweedeklassers. In Mumbai waren ze zozeer te spreken over onze leerlingen, dat er kadootjes naar Dongen zijn verstuurd. Opvallend is de “Green gift, khadi”. Een khadi is een in een vrouwencoöperatie op het platteland met de hand en vooral door vrouwen geproduceerde lap katoen met unieke kenmerken. Dergelijke stof wordt ook gebruikt bij de productie van de nationale vlag. De drager van dit weefsel blijft ’s winters warm en in de hete Indiase zomer aangenaam koel. Verder kregen we als informatie opgestuurd dat “khadi” een wezenlijke rol heeft gespeeld in de onafhankelijkheid van India na de Britse raj-periode. Khadi is niet alleen een lap stof, het is het symbool van de hele beweging van geweldloos verzet die begonnen is onder dé man van het geweldloos verzet: Mahatma Ghandi. Khadis worden tegenwoordig duurzaam geproduceerd. We staan er niet vaak bij stil wat de keerzijde is van katoen geímporteerd uit bijv. India, het gebruik van vele kostbare bestrijdingsmiddelen leidt er zelfs tot zelfmoord onder boeren.

Op de khadi die bij ons op het Cambreur een ereplaats gaat krijgen hebben de Indiase leerlingen bladeren aangebracht die zij in een park in Mumbai hadden verzameld. “We kijken uit naar meer projecten met Vibgyor High in de bovenbouw, waar globalisering en India deel uitmaken van de eindexamenstof aardrijkskunde”, laat een trotse mevrouw Ten Thije weten.

AGENDA

18.30 banenmarkt PWS mavo 4, presentatie PWS (T)havo 5 en (T)vwo 6
Read More
Tweedaagse SL Eind datum: 08 mrt
Read More

Contact