Nieuws

Cambreurteam Lagerhuis drie keer op rij goud

By februari 2, 2016februari 15th, 2021No Comments

Cambreurteam Lagerhuis drie keer op rij goud

Uniek, opnieuw goud,  voor de derde keer op rij heeft het Cambreur College bij de voorrondes voor het Lagerhuis in Den Bosch overtuigend de beker gewonnen. Opnieuw mag de Dongense groep Noord-Brabant vertegenwoordigen bij de landelijke wedstrijden. De trotse begeleiders Rob van Esch, Rob Huijben en Michelle Gagliardi stralen. Met deze vrijwel nieuwe groep zijn zij er weer in geslaagd om een tiental goede debaters te selecteren uit de havo- en vwo-bovenbouw. De start was niet flitsend, maar de groep groeide in de wedstrijd en won opnieuw van de geduchte concurrent het Lorenzt Casimir Lyceum uit Eindhoven.  Iedere debater heeft zijn eigen talent en dat maakt de groep sterk. Remi en Jaap zijn inhoudelijk prima, Jaap imponeerde met een een-op-een debat met als thema ‘Nederlandse jongeren weten niet meer wat romantiek is’. Ulas heeft een prettige, rustige stem, terwijl  Anne een pittige tante is die je in een debat ook goed kunt gebruiken. Abdullah heeft een perfecte timing, is heel direct en spontaan en gebruikt zijn humor uiterst effectief. Tom, Max, Fabiënne en Hilde zijn superenthousiast en innemend en de sympathieke, betrokken Yasar tot slot speelt heel goed in op de situatie in het debat.

Voorbereiding
Iedere woensdagmiddag traint docent maatschappijwetenschappen Rob van Esch met zijn leerlingen. Hij geeft feedback op inhoud en let goed op de criteria die gelden in de wedstrijd. Hij wordt regelmatig bijgestaan door ervaringsdeskundige Rob Huijben, oud-leerling, oud-debater en inmiddels raadslid en door Michelle Gagliardi, docente uit dezelfde vakgroep. Leerlingen offeren hier graag een stuk vrije tijd voor op. ‘Debatteren is gewoon leuk’,  geeft Remi aan. ‘Je leert een stelling van twee kanten te bekijken. Daardoor ga je genuanceerder denken. Ik kan nu rustig mijn argumenten verwoorden. Aan deze training heb ik zeker ook iets voor later.’

Volgende stap
Gevierd heeft de groep de overwinning in een Italiaans restaurant. Daar hebben ze alvast plannen gemaakt voor het vervolgtraject: Duiven. Met tien man opnieuw de strijd aanbinden met winnende teams uit de rest van Nederland. En zouden ze de kwartfinales weer bereiken, dan gaan ze met z’n vijven verder. Er moet dus nog stevig getraind worden. Docenten Van Esch en Gagliardi brainstormen alvast welke vijf kandidaten de beste combinatie voor de eindrondes vormen. De laatste twee jaar was het brons in de landelijke eindstrijd. Zou dit nu ook weer lukken?

 

AGENDA

zomervakantie vanaf 13.00 uur tot en met vrijdag 16 augustus Eind datum: 16 aug
Read More
Accolade met welkom en start nieuwe schooljaar
Read More

Contact