Nieuws

Bisschop als gastspreker

By oktober 12, 2015februari 15th, 2021No Comments

Bisschop als gastspreker

Mgr. dr. Jan Liesen, bisschop van Breda, is op uitnodiging van Peter Kuijpers, docent levensbeschouwing, vrijdag 9 oktober te gast geweest bij de twee klassen vwo-5. De leerlingen hadden tevoren vragen en stellingen bedacht, die te maken hadden met de onderwerpen geloof en wetenschap en secularisatie, waar ze zich de afgelopen tijd mee hebben beziggehouden tijdens de les. Ze wilden bijvoorbeeld graag van de bisschop weten hoe hij aankijkt tegen de groeiende afstand tussen kerk en gelovigheid. Ook wilden ze weten hoe de bisschop in zijn werk gemotiveerd kan blijven tegen de achtergrond van steeds grotere secularisatie in de samenleving, met name bij jongeren. En heel praktisch, hoe een werkdag van een bisschop eruitziet.

Tijdens de beide lessen heeft de bisschop verteld hoe hij als gelovig mens in het leven staat en Christus wil volgen, hoe hij tot de keuze van de studie theologie is gekomen, terwijl hij eigenlijk twijfelde tussen natuurkunde en wiskunde enerzijds en klassieke talen anderzijds. Hij heeft de leerlingen meegenomen in zijn studie-ervaringen in Rome en Jeruzalem en hoe hem gevraagd is om eerst hulpbisschop van ’s-Hertogenbosch en daarna bisschop van Breda te worden.

Heel duidelijk heeft de bisschop aangegeven dat, in zijn optiek, christen willen zijn een eigen, vrije keuze is en per se ook moet zijn en dat daar dan ook consequenties aan vastzitten voor de manier waarop je je leven inricht. Alleen het geloof belijden is niet genoeg, je moet ook daden kunnen laten zien. Deze keuze was en is niet vanzelfsprekend en al zeker niet in een seculiere samenleving, zoals we die in de westerse wereld kennen.

Het was niet erg dat niet alle vragen, die tevoren waren bedacht, aan de orde zijn gekomen, want de grote waarde in de ontmoeting tussen de leerlingen en de bisschop lag vooral op persoonlijk vlak, in het levensverhaal en de zelfgemaakte keuzes.

AGENDA

toetsweek 3 tot en met 21 juni Eind datum: 21 jun
Read More
17 tot en met 25 juni centraal examen tijdvak 2 Eind datum: 20 jun
Read More

Contact