Nieuws

Leerlingen van Havo / (T)vwo 3 aan de slag met Cross Your Borders!

By oktober 1, 2015februari 15th, 2021No Comments

Leerlingen van Havo / (T)vwo 3 aan de slag met Cross Your Borders!

De derde klassen havo en (T)vwo hebben op 23, 24 en 25 september deelgenomen aan het Cross Your Borders project. Tijdens het driedaagse project staat ontwikkelings-problematiek centraal. Een team van enthousiaste jongeren heeft de leerlingen tijdens het project begeleid.

Het project begon met een indrukwekkende presentatie waarin de leerlingen kennismaakten met thema’s als kindslavernij en medicijnentekort. Vervolgens onderzochten de leerlingen in groepjes de ontwikkelingsproblemen van een bepaald land. Ze gingen vervolgens met elkaar in discussie over welk probleem zij het onrechtvaardigst vonden. Uiteindelijk verwerkten ze hun bevindingen in een creatieve presentatie. Tussendoor namen de leerlingen deel aan interculturele workshops zoals Henna tekenen en kite vliegeren. Tot slot volgden de leerlingen een interactief klassikaal programma over de oplossingen voor ontwikkelingsproblemen. Dit programma schonk onder andere ruim aandacht aan mogelijkheden die jongeren hebben om zelf iets te doen voor een betere wereld.

Cross Your Borders stelt zich ten doel scholieren van 3,4 mavo / havo en 3,4,5 vwo bewust te maken van armoede en onrecht in de wereld. Belangrijk hiervoor zijn de jongeren van Cross Your Borders die hun eigen enthousiasme voor het thema overbrengen op de scholieren. Cross Your Borders daagt leerlingen uit om zelf op onderzoek te gaan, een eigen mening te vormen en deze op een overtuigende manier te communiceren. Zo ontstaat er betrokkenheid bij de problematiek.

Het project brengt vernieuwend, innovatief onderwijs. Tijdens de drie projectdagen oefenen de leerlingen vaardigheden die in het reguliere onderwijs beperkt aandacht krijgen. Voorbeelden hiervan zijn het analyseren van complexe problemen, het samenwerken in groepen en het presenteren voor de klas. Cross Your Borders is een vakoverstijgend project waarin veel verschillende onderwerpen aan bod komen: van ontbossing tot corruptie en van vrouwenrechten tot internationale handel.

De jongeren van Cross Your Borders waren onder de indruk van het niveau van het werk van de leerlingen van Havo / (T)vwo 3. Niet alleen hebben ze drie dagen lang keihard gewerkt, maar ze hebben vooral ook laten zien dat ze weten wat er zich in de wereld om ons heen allemaal afspeelt.

 

 

AGENDA

toetsweek 3 tot en met 21 juni Eind datum: 21 jun
Read More
17 tot en met 25 juni centraal examen tijdvak 2 Eind datum: 20 jun
Read More

Contact