Nieuws

EUROSCOLA 2015

By april 20, 2015februari 15th, 2021No Comments

EUROSCOLA 2015

Op 15, 16 en 17 april zijn wij, klas vwo 5A, drie dagen naar Straatsburg geweest om mee te doen aan het Euroscola-project. Uit heel Europa waren middelbare scholieren gekomen om hieraan deel te nemen. Het project is bedoeld om Europese jongeren te betrekken bij het Europees Parlement en de Europese Unie.

We vertrokken ’s morgens vroeg vanuit Dongen naar Straatsburg om onderweg nog even een stop te maken en een rondleiding te krijgen door Fort Hackenberg. Fort Hackenberg is een deel van een verdedigingslinie in Frankrijk, die dienst deed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was een indrukwekkende rondleiding en we hadden ook nog tijd om lekker te lunchen in het Franse zonnetje. Hierna zijn we doorgereden naar ons hotel in het Duitse Kehl waar we een lekkere Duitse maaltijd kregen en s ’avonds voetbal konden kijken.

De volgende dag zijn we vroeg opgestaan ( 06.00 uur!) om ons klaar te maken voor onze dag in het Europees Parlement. De jongens waren netjes in een blousje of een pak, de meisjes in een jurkje of een rok. De activiteiten in het Europees Parlement waren best vermoeiend: van 10.00 – 18.00 uur geconcentreerd luisteren en deelnemen aan werkgroepen is niet niks. Maar het was een leuke dag, we hebben veel andere nationaliteiten ontmoet en meegemaakt hoe het Europees Parlement in elkaar steekt en stemt over wetten. We hebben dit met de Europese scholieren nagebootst en nu ervaren hoe moeilijk het is een goede wet te maken en ergens overeenstemming over te bereiken met al die verschillende nationaliteiten. Een goede voorbereiding was dus wel nodig! Mijnheer Van Esch heeft ons tijdens de lessen maatschappijleer hierop voorbereid. Het bleek dat dit niet bij alle scholen gebeurd was…

Die avond zijn we nog gezellig uit eten geweest in Straatsburg en de volgende, meteen ook de laatste, dag hebben we ook nog wat van de stad zelf kunnen zien, o.a. de kathedraal, waarna we om 12. 30 uur richting Dongen vertrokken, waar we om 19.45 uur aankwamen. Het was een korte, leerzame en gezellige reis!

Irene Pel, klas V5A
 

AGENDA

08.00 normering tijdvak 1 beroepsgerichte vakken vmbo
Read More

Contact