Nieuws

Interview met hypnotiseur Claus

By maart 26, 2015februari 15th, 2021No Comments

Interview met hypnotiseur Claus

Dit jaar verzorgde de heer Claus voor de 20ste keer een geweldige hypnoseshow voor onze derde klassen. Naar aanleiding van dit jubileum hebben de leerlingen uit ma3d een groot aantal vragen voor hem bedacht.
Zoë Cooper en Annelies van Doorn hadden de eer om hem te interviewen.

Wat was uw eerste ervaring met hypnotiseren?
Dat kwam eigenlijk doordat ik ging schrijven over het werk van de hypnotiseur en over alle indianenverhalen die er worden verteld over hypnose. Ik wilde een wat realistischer beeld over hypnose weergeven.

Wat moet je allemaal kunnen als hypnotiseur?
Allereerst moet je natuurlijk kunnen hypnotiseren, maar als je shows gaat geven, moet je ook beschikken over artiesteneigenschappen. Je moet de zaal kunnen entertainen.

Kan iedereen leren hypnotiseren of heb je hier aanleg voor nodig?
Iedereen kan alles leren, dus ook hypnotiseren. Maar de een zal het sneller en beter leren dan een ander. Hypnose is geen gave.

Hoe brengt u iemand onder hypnose?
Ik breng eigenlijk niemand onder hypnose. Dat doe je zelf, als je er voor open staat en bereid bent mijn aanwijzingen op te volgen.

Wat kun je allemaal bereiken met hypnose?
The sky is the limit. Alles is mogelijk. Als er een wil is, is er een weg. Bij hypnose gaat het erom dat je je eigen wil sterker maakt. Als je bijvoorbeeld hulp vraagt aan een hypnotiseur om te stoppen met roken, moet je wel écht willen stoppen. Anders gaat het niet lukken.

Wat gebeurt er in je hersenen als je gehypnotiseerd wordt?
Dit is wetenschappelijk nog niet bewezen. Het enige wat zeker is, is dat je in een andere staat van bewustzijn komt.

Hoe komt het dat je na hypnose niets meer weet?
Dit klopt niet. Je weet alles weer. Een hypnotiseur kan wel een stukje geheugen tijdelijk blokkeren, maar dit komt uiteindelijk weer terug. Het verschilt per persoon hoe lang dit duurt.

Wat doet u als iemand niet uit hypnose wil ontwaken?
Iedereen komt uiteindelijk zelf weer uit hypnose, ook als je dat liever niet wil.

Zijn er bijwerkingen?
Nee. Hypnose geeft alleen een prettig en ontspannend gevoel.

Is het hypnotiseren wel eens misgegaan?
Nee. Ik doe het al 35 jaar. Er gaat bij mij nooit iets mis. Natuurlijk kan het zijn dat iemand zich een keer verstapt, maar tijdens de hypnose bezeer je jezelf niet.

Wat is het grappigste of raarste wat u ooit heeft meegemaakt tijdens een show?
Dit was op een vakantiepark. Er was een man aanwezig die in een rolstoel zat. Hij wilde graag meedoen, maar dat zag ik niet zitten, omdat mensen tijdens de show ook moeten staan. Hij bleef aandringen en uiteindelijk heb ik besloten om hem toch mee te laten doen. Echter, alleen met de zittende onderdelen. Uiteindelijk bleek dat er een blokkade in zijn been zat, dat door de hypnose verdween. De man heeft daarna nooit meer in een rolstoel gezeten. Dit was een zeer bijzonder moment.

Kunt u mensen voor onbepaalde tijd onder hypnose houden?
Nee, je gaat elke dag wel in een soort hypnose. Je ziet niet alles, maar je doet alles op de automatische piloot. Bijvoorbeeld als je van school naar huis fietst en ineens beseft hoe ver je al bent.

Kunt u mensen helpen die ergens een angst voor hebben?
Ja, dit kun je ook zien op mijn website. Je kunt hypnose voor veel verschillende angsten gebruiken. Een voorbeeld hiervan is hoogtevrees.

Hoe bent u op het idee gekomen om shows te gaan geven?
Ik heb mijn eigen praktijk. Er waren uiteindelijk patiënten die ernaar vroegen. Ik ben er over na gaan denken en het leek me wel leuk. Uiteindelijk bleek dat ik ook een veel breder publiek bereik. Ook mensen die niet in hypnose ‘geloven’, komen kijken. Zij zien dan dat het wel echt is.

Vindt u het na zo’n lange tijd nog wel leuk om telkens dezelfde show te geven?
Ja, ik vind het nog steeds leuk. De afwisseling tussen het werk in de praktijk en het geven van shows zorgt ervoor dat het niet saai wordt.

Bent u alleen bekend in Nederland of ook in andere landen?
In Nederland deed ik bijvoorbeeld het programma ‘Ik weet wat jij deed’ van Jan Smit. Ik treed ook regelmatig op in Duitsland en België en ook daar heb ik diverse tv-programma’s gemaakt.

Wij danken de heer Claus hartelijk voor de tijd die hij voor ons heeft vrijgemaakt. We zijn veel meer te weten gekomen over hypnose.

Voor meer informatie over de shows en werkzaamheden van de heer Claus, verwijzen we jullie naar zijn website: www.hypnoseshow.tv

 

AGENDA

08.00 normering tijdvak 1 beroepsgerichte vakken vmbo
Read More

Contact