Nieuws

Het sterrenteam doet het weer!

By maart 3, 2015februari 15th, 2021No Comments

Het sterrenteam doet het weer!

Na wekenlang gerepeteerd te hebben, was het afgelopen vrijdag weer zover: de provinciale voorrondes van het Jongeren Lagerhuis. Met de geweldige prestaties van afgelopen jaar in ons achterhoofd, gingen we vol goede moed naar het Provinciehuis in Den Bosch. Dit maakte het ook extra spannend, want we moesten natuurlijk wel onze reputatie hoog houden. Gelukkig hadden we een hoop supporters en onze mascotte, een badeend genaamd ‘Debateend’ met ons meegenomen.
 

Ons team was weer goed van start gegaan, een poule bestaande uit 4 scholen moest door ons gewonnen worden om de halve finale te bereiken. Dit lukte ons door alle drie de scholen te verslaan. We waren goed bezig, vooral bij de stelling: ‘Stripboeken verdienen een plek op de verplichte literatuurlijst’. De tegenstanders waren voor, ons team was tegen. Onze opponent stelde: ‘een plaatje zegt meer dan duizend woorden, daarom is een stripboek ook literatuur.’ Bauke reageerde hier prachtig op: ‘Is het niet de essentie van literatuur om dit plaatje in die duizend woorden te omschrijven?’ Bob sloot het debat mooi af met de opmerking: ‘Als wij dit toestaan, hebben we het straks bij Nederlands niet meer over De Grote Vier, waaronder Reve en Mulisch, maar over De Kleine Drie, Kwik, Kwek en Kwak.’
 

We mochten na het winnen van de poule dus spelen in de halve finale. Waar normaliter 3 debatten per ronde worden gespeeld, was dit er maar 1 in de halve finale. Het was dus erop of eronder. Gelukkig was het die eerste, we wonnen de halve finale en stonden daarmee voor het tweede jaar op rij in de finale van de provinciale voorrondes. Te mooi om waar te zijn toch, als we weer zouden winnen? Vorig jaar waren we zo dicht bij de finale, bij de landelijke finales, bij New York. Zouden we opnieuw de kans krijgen dit te bereiken?
 

De finale werd gespeeld in de Statenzaal. Door de gebeurtenis van vorig jaar, brengt deze zaal een speciaal gevoel met zich mee. Zenuwen, klamme handjes en ook al een beetje euforie, je staat wel mooi in de finale. De tijd leek te vliegen tijdens de debatten en binnen de kortste keren kon er niets meer aan gedaan worden. De jury moest zijn oordeel vellen en wij moesten afwachten. Waar de finale zelf snel voorbij leek te gaan, leek het een uur te duren voordat de jury terug was. Gelukkig kwamen de juryleden snel to the point. Het vaste rollen debat, gewonnen door het Cambreur College. Het 1 op 1 debat, gewonnen door het Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven. Het 360 graden debat zou de doorslag geven. Je kon een speld horen vallen, zo stil was het in de zaal. En wat iedereen aan het begin van de dag als onmogelijk had gezien, werd wederom werkelijkheid, we wonnen de provinciale voorrondes! Alweer! Voor het tweede jaar op rij!
 

Om deze spannende, maar uiteindelijk ook feestelijke dag af te sluiten hebben we met de hele groep lekker gegeten bij Happy Italy. De komende twee weken gaan we dus weer flink repeteren, want 13 maart spelen we de achtste finales in Hilversum. Al lijkt het nog steeds een droom.

Chantal van Hoek
 

AGENDA

zomervakantie vanaf 13.00 uur tot en met vrijdag 16 augustus Eind datum: 16 aug
Read More
Accolade met welkom en start nieuwe schooljaar
Read More

Contact