Nieuws

Geld en leerlingen naar Nepal

By december 1, 2014februari 15th, 2021No Comments

Geld en leerlingen naar Nepal

Cambreurleerlingen Hanne, Paulien, Marit, Sam en Tim gaan naar Nepal. Daar gaan zij op bezoek bij de Kumarischool, die al in 1998 gerealiseerd is door oner meer de opbrengsten van de jaarlijkse KLUSloterij. Al sinds 1998 steunen onze leerlingen op deze manier projecten van de Nederlandse basisschooldocente Trees van Rijsewijk in Nepal. Ook dit jaar gaan de leerlingen weer op pad om loten te verkopen. Tegelijkertijd gaan deze vijf leerlingen samen met Ton Bertens, Jack de Smit en Trees van Rijsewijk de gesteunde projecten in Nepal bekijken.

Selectie
Leerlingen die interesse hadden in deze reis en het er voor over hadden om zelf ook nog een bedrag bij te leggen, konden een sollicitatiebrief schrijven waarin ze moesten aangeven waarom zij nu juist de geschikte kandidaten waren om mee te gaan. Daarnaast telde natuurlijk ook mee hoe deze leerlingen zich in de afgelopen jaren hadden ingezet voor het goede doel. De beste twaalf konden vervolgens in een persoonlijk gesprek nog hun zegje doen. Marit, Hanne, Paulien, Tim en Sam hebben zich in dit gesprek goed geweerd en in de afgelopen jaren samen ongeveer € 2000,= opgehaald. Het zal voor hen een onvergetelijke reis worden tijdens welke ze zullen zien wat er allemaal gebeurd is met de € 260.000,= die tot nu toe bijeengebracht zijn voor Nepal. 

De start
Het begon in 1989 allemaal met steun aan de Kumarischool, een school voor weeskinderen aan de voet van de Himalaya. Het Cambreur zorgde voor:
• Inrichting van de school met banken tafels, kasten en bedden
• Bouw van een boerderij bij de school
• Bouw van een naaiatelier
• Aankoop van een tractor, fruitbomen en zaden
• Bouw van twee kleine dorpjes waar jongens en meisjes konden verblijven als ze te oud waren voor de Kumarischool,maar te jong waren om op eigen benen te staan.

Nieuwe projecten
De laatste jaren is de aandacht meer uitgegaan naar projecten daar in de buurt. Zoals de bouw van een ambachtschool en de bouw van verschillende lagere en middelbare scholen in bergdorpjes op een halve dag tot een dag lopen van de Kumarischool. Het is onvoorstelbaar, wat er te realiseren is met een kwart miljoen euro. Zeker als je beseft, hoeveel miljoenen hier een schoolgebouw kost.

De bestemming van de loterijopbrengst
Dit jaar vraagt Trees hulp om de Kumarischool, die er inmiddels al bijna 20 jaar staat, op te laten knappen. Er is al geld binnen voor een nieuw dak maar er is nog geld nodig voor het renoveren van de lokalen, de slaapzalen en de andere ruimtes. En ook het meubilair moet nodig gerepareerd of vervangen worden. De keuken is eveneens aan een totale renovatie toe. Verder moeten het beddengoed en de gordijnen vernieuwd worden. De leerlingen die in december op bezoek komen zullen met eigen ogen kunnen zien dat deze opknapbeurt hard nodig is.

De loterij start net als vorig jaar vóór de kerstvakantie zodat leerlingen ook tijdens de feestdagen loten kunnen verkopen aan familieleden, vrienden en kennissen die rond deze dagen wellicht vaak net iets guller zijn dan normaal. De lotenverkoop eindigt pas op woensdag 14 januari.

“We hopen dat de inzet van de leerlingen en de bijdragen van de bevolking uit Dongen en omgeving ervoor zorgen, dat ook dit project weer gerealiseerd kan worden”, geven docenten Ton Bertens en Jack de Smit aan. Dat zou ook voor de kinderen in Nepal een goede Kerstmis betekenen.
 

AGENDA

zomervakantie vanaf 13.00 uur tot en met vrijdag 16 augustus Eind datum: 16 aug
Read More
Accolade met welkom en start nieuwe schooljaar
Read More

Contact