Nieuws

‘Bezoek aan de boerderij was leuk en de geitenkaas erg lekker’

By november 3, 2014februari 15th, 2021No Comments

‘Bezoek aan de boerderij was leuk en de geitenkaas erg lekker’

Direct na de herfstvakantie trok klas Bk2a erop uit. De meiden en jongens bezochten de geitenboerderij van Leon de Jong in Kaatsheuvel en verwerkten de excursie als studieopdracht voor het vak PSO.
Jasper Emme kijkt terug op een leerzaam en lekker studiereisje. Bovendien had de trip ook nog een sportief kantje, want de hele bups fietste naar de boerderij aan de Dreefseweg.

“Ik leerde heel wat van dit bezoekje aan de geitenboerderij. Daarnaast was de kaas ook nog eens erg lekker,” lacht hij.
“Leon startte twintig jaren geleden met de melkgeitenboerderij. Hiervoor studeerde hij de afdeling Groen van het Prinsentuin College. Hij melkt nu 1452 geiten. Verder bezit de boer ook nog vier weken per jaar bokken op de boerderij. Die moeten de geiten bezwangeren. Daarna gaan ze allemaal weg, omdat de geiten anders denken dat ze drachtig zijn en dan geven ze geen melk meer.”

Jasper weet nog te melden dat de geitenboer het in maart druk heeft, omdat de geiten dan gaan lammeren. Moedergeit krijgt volgens Jasper twee lammetjes na een zwangerschap van vijf maanden. Direct na de geboorte haalt de geitenverzorger de lammetjes bij moeder weg om ze zelf te verzorgen voordat ze verkocht worden.
“Geiten drinken in het begin alleen maar melk, daarna eten ze brokken en maïs. Alle geiten worden twee keer per dag gemolken. Leon kan per uur vijfhonderd geiten melken. Alle melk gaat naar de kaasfabriek en dat is op jaarbasis, vertelde Leon, 1180 liter per geit. De kaas die we mochten proeven vond ik erg lekker.”

“Ik vroeg ook nog of hij het leuk vindt, baas te zijn van een geitenboerderij. Leon vindt het erg leuk en afwisselend, maar het beroep heeft ook nadelen: storingen in het melksysteem oplossen en bijna geen vakantie hebben.”
 

AGENDA

zomervakantie vanaf 13.00 uur tot en met vrijdag 16 augustus Eind datum: 16 aug
Read More
Accolade met welkom en start nieuwe schooljaar
Read More

Contact