Nieuws

Jong ontmoet oud bij het Rode Kruis

By mei 12, 2014februari 15th, 2021No Comments

Jong ontmoet oud bij het Rode Kruis

Rode Kruis en Cambreur College zetten maatschappelijke stages voort

Het Nederlandse Rode Kruis in Dongen biedt nu al voor het zesde jaar maatschappelijke stageplaatsen aan. Dit jaar liepen 20 leerlingen van het Cambreur College een maatschappelijke stage in het kader van het programma ‘Meet & Greet – Jong ontmoet oud’.
Het ‘Jong ontmoet oud – programma’ is een uniek sociaal hulpproject dat oud en jong met elkaar in contact brengt. Hoewel het Rode Kruis zich niet alleen richt op eenzame ouderen, valt het programma onder eenzaamheidsbestrijding. Eenzaamheid is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Steeds meer ouderen bevinden zich in een sociaal isolement. Het project heeft een tweeledig doel; enerzijds biedt het hulp aan ouderen, anderzijds maakt het de jongeren maatschappelijk actiever.
De eerste stap voor de jongeren om deel te nemen aan deze stage was het schrijven van een motivatiebrief. Aan de hand daarvan werd gekeken wie er geschikt is voor deze stage. Naast een goede motivatie moesten de jongeren ook een partner uitkiezen met wie ze het project wilden doen. Vervolgens zijn er 10 koppels gemaakt. Er waren zes contactmomenten tussen de jongeren en de ouderen. De eerste bijeenkomst was een kennismaking. Dat was voor iedereen best wel spannend, maar ook heel erg leuk. Het Rode Kruis had een aantal hulpmiddelen om het contact soepel te laten verlopen. Samen met de senior mochten de leerlingen bedenken wat ze de tweede, derde en vierde bijeenkomst wilden gaan doen. Ook was er een gemeenschappelijke activiteit georganiseerd waarin men elkaar beter leerde kennen door samen kunstzinnig bezig te zijn. De groepjes vonden het erg leuk en waren zeer creatief. Om alles goed te laten verlopen moesten wel goede en duidelijke afspraken worden gemaakt. De laatste bijeenkomst was een gezamenlijk uitje naar de AVRI. De ouderen kregen een waardebon die gedeeltelijk was gesponsord door de AVRI. Het werd een heel gezellige middag die eindigde in het tuincafé. Onder het genot van een drankje en een lekker stuk taart werd de maatschappelijke stage afgesloten en kregen de leerlingen een certificaat. Hoewel scholen vanaf volgend jaar niet meer verplicht zijn de maatschappelijke stage aan te bieden, hebben het Cambreur College en het Rode Kruis besloten de samenwerking voort te zetten.
Lotte en Judith (leerlingen):
Wij hebben dit jaar voor onze stage het Rode Kruis gekozen, omdat het ons erg leuk leek om met ouderen in contact te komen en samen leuke dingen te gaan doen. Als eerste kwamen we met z’n allen bij elkaar om kennis te maken en afspraken te maken. Op onze eerste afspraak zijn we naar Oosterhout gegaan en lekker de stad in geweest. De tweede afspraak zijn we naar de Bourgondiër in Dongen geweest en daar hebben we een kopje thee gedronken en gezellig gekletst. Ook waren we bij mevrouw thuis geweest en hebben we daar de werking van de Ipad uitgelegd. We zijn ook met z’n allen van de stage het Rode Kruis naar een workshop gegaan en daar gingen we met kunst aan de gang ook dat was erg leuk! Als laatste waren we ook nog een keer naar de Avri geweest en hebben we daar iets leuks gekocht voor de oudere. Wij vonden het Rode Kruis echt een super leuke stage, vooral omdat je elkaar leert kennen en ziet wat ouderen doen.
 

AGENDA

zomervakantie vanaf 13.00 uur tot en met vrijdag 16 augustus Eind datum: 16 aug
Read More
Accolade met welkom en start nieuwe schooljaar
Read More

Contact