Nieuws

Weer een stapje verder

By maart 25, 2014februari 15th, 2021No Comments

Weer een stapje verder

Toen het tot ons was doorgedrongen dat we echt door waren naar de achtste finales, realiseerden we ons ook dat dit zou betekenen dat we weer moesten oefenen. Er zouden nieuwe stellingen komen, maar die werden in de carnavalsvakantie pas gepubliceerd. We verdienden wel een weekje rust, maar de week na de vakantie gingen we aan de slag. Nieuwe stellingen werden uitgewerkt en 1-op-1- stellingen werden opnieuw verdeeld. Nu alleen nog oefenen, oefenen en oefenen.
Donderdag 13 maart verzamelde het groepje debaters en supporters op het station in Tilburg. Helaas kon de steun en toeverlaat van het team, meneer Van Esch, er niet bij zijn omdat hij ziek was. Zou het nu nog wel allemaal goed komen? We zullen zien, eerst een lange rit met de trein naar Hilversum, studio 1. Na de lange treinreis, die ongeveer anderhalf uur duurde, kwamen we aan in Hilversum. Het mediapark lag naast het station en we keken uit op studio 21. Nu moesten we op zoek naar studio 1, maar deze was snel gevonden. Het zag er van buitenaf niet zo heel groot uit en bij binnenkomst leek de ruimte ook vrij klein, tot we de studio ingingen, deze was wel heel groot. Studio 1 bleek de studio te zijn waar het programma KASSA wordt opgenomen, we keken onze ogen uit, er hingen zoveel lampen aan het plafond, er was een heel stellage gebouwd en achter de schermen stond ook de Mark Rutte pop weer toe te kijken naar alle discussies.
Het ochtendprogramma was al begonnen, maar wij waren pas ’s middags aan de beurt. Twee teams hadden net gespeeld en wachtten in spanning af op de uitslag. Wij gingen weer terug naar de ingang, waar we wat kletsten onder het genot van een kopje koffie of thee. Sommige mensen gingen even naar buiten en zagen daar ook nog een bekende Nederlander lopen, namelijk Twan Huys. We woonden nog een paar debatten bij, aten een broodje en genoten nog even van het voorjaarszonnetje. Tot het middagprogramma begon.
We moesten met de acht teams die in het middagprogramma zouden debatteren naar de studio, daar werd geloot wie wanneer tegen wie zou moeten spelen. Wij moesten in de derde ronde, tegen een Groningse school en daarom volgden we eerst nog de twee voorgaande debatten. Om 4 uur waren wij aan de beurt. De stellingen die bij ons aan bod kwamen werden bekendgemaakt. Als vaste-rollendebat zouden wij van mening zijn dat kwetsende uitspraken via Social Media strenger moeten worden bestraft. In het 1-op-1- debat was Jens Peter tegen de stelling: ‘Er moet een Europees EU-leger komen.’ Ten slotte zouden we in het 360-gradendebat bespreken of een IQ-test voor docenten verplicht moet worden. Alle debatten verliepen goed. We hadden de ronde voor ons gezien dat de jury ook streng kon zijn en omdat deze tweede ronde vrij slecht was verlopen, was de jury in een wat chagrijnige bui. We waren hierdoor best zenuwachtig, maar toen we eenmaal begonnen waren, kon je aan de jury zien dat ze dit veel beter vonden. De juryleden lachten van oor tot oor. Er werden rake argumenten gegeven en tijdens de beoordeling kwam dit ook naar boven. Ze vonden ons een geoliede machine tijdens de laatste stelling. Bauke had namelijk gezegd dat het geen goed plan zou zijn om de IQ testen voor docenten in te voeren, ze zouden uit kunnen lekken en leerlingen zouden tegen docenten kunnen zeggen dat zij een hoger IQ hebben dan hun docent. Vervolgens zei de tegenpartij dat de resultaten natuurlijk niet uit zouden lekken, waarop Sven de rake opmerking maakte: ‘Net als centrale examens, die lekken ook niet uit.’ De jury vond dit geweldig, maar toch wachtten wij nog in spanning af. Het vaste-rollen-debat hadden we verloren, daar misten we al een puntje. Jens Peter haalde wel een punt binnen voor het 1-op-1 debat, maar was het 360-gradendebat ook goed genoeg verlopen? Zouden we weer doorzijn naar de volgende ronde? Het zou toch onwerkelijk zijn. Maar toch, we hebben geoefend, geoefend en geoefend, en weer hebben we gewonnen. We zijn weer door naar de volgende ronde!
27 maart mogen we terug naar Hilversum om de kwart finale te spelen. We zijn al weer druk aan het oefenen en we kijken enorm uit naar volgende week. De finale komt steeds dichter bij. Het zou toch eigenlijk te mooi zijn om waar te zijn?
Chantal van Hoek
 

AGENDA

zomervakantie vanaf 13.00 uur tot en met vrijdag 16 augustus Eind datum: 16 aug
Read More
Accolade met welkom en start nieuwe schooljaar
Read More

Contact