Nieuws

Wethouder en leerplichtambtenaar ontbijten op Dag van de Leerplicht

By maart 14, 2014februari 15th, 2021No Comments

Wethouder en leerplichtambtenaar ontbijten op Dag van de Leerplicht

Schoolontbijt voor basis-kaderleerlingen Cambreur College

Woensdag 19 maart fietsen de basis-en kaderleerlingen van het
Cambreur College zonder ontbijt naar school. Dat is niet gezond hoor ik jullie denken; dat klopt, maar daar staat natuurlijk iets tegenover. Bas Evegaars en Margreet Ploegman, wethouder en leerplichtambtenaar van de gemeente Dongen verzorgen voor tweehonderd meisjes en jongens een gezond woensdagontbijt. Waarom? Nou, het is 20 maart de Dag van de Leerplicht. Dongen viert deze bijzondere dag al vierentwintig uur eerder. Voor de tiende keer besteedt de gemeente er al aandacht aan.

Om het belang van goed onderwijs verzorgen ze voor tweehonderd leerlingen van de basis- en kaderberoepsafdeling in alle vroegte een smakelijk ontbijt Zeker een reden om op tijd te komen benadrukken de twee.
De wethouder en de leerplichtambtenaar kijken welke leerlingen op tijd komen. Leerlingen die te laat zijn mogen aan een aparte tafel ontbijten. Op het einde van het ontbijt ontvangen alle leerlingen een leuke attentie.

Volgens de huidige leerplichtwet moeten kinderen verplicht naar school tot hun zestiende jaar. Dat heet volledige leerplicht. Daarna geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat alle jongeren tot hun 18e verjaardag onderwijs moeten volgen tot ze een startkwalificatie bezitten. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of MBO2-diploma. Zo’n startkwalificatie zorgt ervoor dat jongeren een betere kans hebben op de arbeidsmarkt en makkelijker een baan naar hun zin kunnen vinden.

Geschiedenis van de leerplicht
In 1900 is de eerste leerplichtwet met 50 tegen 49 stemmen aangenomen. De wet moest kinderen beschermen tegen kinderarbeid. Vroeger moesten kinderen in fabrieken of op het land werken. Daardoor konden ze niet naar school. De leerplicht was vooral naar ouders gericht. Als zij hun kinderen toch lieten werken en niet naar school lieten gaan, kregen ze een boete. Ook nu nog beschermt de leerplichtwet de jeugd als het gaat om het recht om te leren. Je zou dus ook van een ‘Leerrechtwet’ kunnen spreken.
 

AGENDA

zomervakantie vanaf 13.00 uur tot en met vrijdag 16 augustus Eind datum: 16 aug
Read More
Accolade met welkom en start nieuwe schooljaar
Read More

Contact