Nieuws

Felle woordenstrijd op het gemeentehuis bij het lagerhuisdebat

By januari 30, 2018februari 15th, 2021No Comments

Felle woordenstrijd op het gemeentehuis bij het lagerhuisdebat

Leerlingen van het voortgezet onderwijs die met de gemeenteraad in discussie gaan over heftige politieke thema’s: Moet wietteelt gelegaliseerd worden? Moet er een wet voltooid leven komen? Moeten we nog meer privacy inleveren om de veiligheid te kunnen garanderen? Iedere gemeente zou enthousiast zijn als zijn jeugd zich politiek zo geëngageerd zou tonen. En in Dongen gebeurt het!

Wel moeten we er eerlijkheidshalve bij vertellen dat het geen reguliere raadsvergadering was, maar een oefendebat. Het lagerhuisteam van het Cambreur strijdt begin maart in Den Bosch en dit debat met leden en aspirant-leden van de gemeenteraad werd voor de tweede keer georganiseerd om de leerlingen hierop nog beter voor te bereiden. Maar toch: jongeren en politiek worden op deze manier wel direct met elkaar in contact gebracht. Dat andere gemeenten dit interessant vinden bleek wel uit het feit dat vertegenwoordigers uit de regio hierbij aanwezig waren om zich te laten inspireren.

Rens Raemakers, het jongste Tweede Kamerlid, opende de avond met een masterclass, waarbij hij met voorbeelden aangaf dat humor, herhaling en lef ingrediënten zijn voor een succesvol debat. In dit spel zijn feiten en de waarheid minder belangrijk, anders dan in de echte politiek, benadrukte hij een aantal keer.

Burgemeester Marina Starmans, wethouder Bea van Beers en Rens Raemakers gaven na de drie debatrondes feedback aan beide partijen die duidelijk groeiden in het debat. De tip om gebruik te maken van een eigen authentiek verhaal werd veelvuldig gebruikt: er doken doodzieke tantes, vermiste kinderen en broers met een eigen bedrijf op. “Er zitten veel mensen aan de wiet, maar die kennen we niet”, dichtte een van de raadsleden, waarop een leerling gevat antwoordde “Ik kan u wel een lijstje geven”.

Bij het laatste debat over privacy moesten de debaters halverwege van standpunt veranderen op het teken van debatleider Mark van Rijen. Rens Raemakers had er zichtbaar plezier in en nodigde de debaters van het Cambreur uit naar Den Haag op voorwaarde dat ze de Brabantse kampioenschappen zouden winnen. De twee coaches Michelle Gagliardi en Abdullah Kanbur hebben er alle vertrouwen in.

 

AGENDA

Start CPE tekenen mavo tot en met vrijdag 17 mei Eind datum: 17 mei
Read More
meivakantie Eind datum: 03 mei
Read More

Contact