Nieuws

Incredible India

By oktober 7, 2016februari 15th, 2021No Comments

Incredible India

Je moet er een stukje voor reizen, maar dan kom je ook wel ergens! Afgelopen zondag zijn 16 vwo5-leerlingen onder leiding van Ivar van der Heide en Tatiane Spijker afgereisd naar Thane, India voor deel 2 van hun uitwisseling. Na een lange vlucht (inclusief bonus wachttijd voor de douane) konden de leerlingen van Singhania school en het Cambreur College elkaar eindelijk weer letterlijk in de armen vallen. De leerlingen mochten meteen mee naar de verschillende gastgezinnen, waar ze allerhartelijkst werden ontvangen. Na een heel korte nacht stond er de volgende ochtend meteen een vol programma klaar. Eerst bezochten de leerlingen een aantal lessen, vervolgens werden de leerlingen meegenomen op een rondreis door de stad Thane. Na een bezoek aan de lokale markt en een soort natuurgebied (inclusief tempel en apen) mochten de leerlingen even uitrusten bij de gastgezinnen. Die avond kwamen ouders en leerlingen naar school voor de welkomstceremonie met speeches, muziek, dans en typisch Indiase ambachten. En niet alleen de Indiase leerlingen droegen Indiase kledij, ook alle Nederlandse leerlingen waren in traditionele Indiase kleding gestoken. Al met al een indrukwekkende eerste dag.

Op dag 2 mochten de leerlingen weer een aantal lessen bezoeken, waarna er onder leiding van de Danilo Verus van Singhania verschillende traditionele Indiase sporten werden uitgevoerd. De Indiase en Nederlandse leerlingen, en docent Ivar van der Heide genoten zichtbaar van al deze sportiviteit. Dat het klimaat bijdroeg aan een gymzaal vol hevig zwetende tieners mocht de pret niet drukken! Het middagprogramma bestond uit de zogenaamde India box, leerlingen van verschillende leerjaren (in de leeftijd van 4 tot en met 15) presenteerden hun land, cultuur en stad voor de Nederlandse gasten. Onze leerlingen en docenten vonden het fantastisch, met name de presentaties van de allerkleinsten! Ter plekke vroegen de leerlingen zich af, waarom wij in Dongen geen lagere school koppelen aan het Cambreur College! In de avonduren gingen de leerlingen met hun gastgezinnen bowlen in een van de grote, luxueuze malls die Thane rijk is.

 

Op dag 3 van de uitwisseling was het grote moment daar, de culturele show. Voor leerlingen in India is het heel normaal om een culturele show op te voeren. Voor Nederlandse leerlingen is dit iets dat ze zelden doen. Desalniettemin deden onze vwo’ers het fantastisch. Van K3 tot carnaval, van Koningsdag tot de klompendans, alles voorzien van kledij en attributen passeerden de revue. De Indiase leerlingen en docenten waren onder de indruk! Het middagprogramma bestond uit een uur Indiase handvaardigheid, gevolgd door het bijwonen van een diploma-uitreiking voor kansarme jongeren die via Singhania school een drie maanden durende vakopleiding genoten en deze afrondden met een diploma en bijbehorende gereedschapskist.

Een uitwisseling met India is niet niks. Een lange reis, een totaal ander klimaat met ander eten, een totaal andere cultuur met allerlei vreemde gebruiken en gewoontes, het is naast een heel waardevolle ervaring ook een behoorlijk pittige onderneming. De vermoeidheid en de vele indrukken vallen her en der al van de gezichten af te lezen, maar de leerlingen van het Cambreur doen het fantastisch! Ze staan open voor een andere cultuur, ook al is dat soms ongemakkelijk. Ze gedragen zich als echte Cambreurambassadeurs en dat is nu al een dik compliment waard!

 

 

AGENDA

zomervakantie vanaf 13.00 uur tot en met vrijdag 16 augustus Eind datum: 16 aug
Read More
Accolade met welkom en start nieuwe schooljaar
Read More

Contact