Nieuws

Cambreurleerlinge Mirte Debats (14) schrijft gedichtenbundel ‘Woordenvol’.

By juli 13, 2016februari 15th, 2021No Comments

Cambreurleerlinge Mirte Debats (14) schrijft gedichtenbundel ‘Woordenvol’.

Mirte Debats schrijft gedichten. Mirte is 14 jaar en zit (nog even) in klas 2 van het Cambreur College. Dat een meisje van die leeftijd gedichten schrijft is niet zo heel bijzonder, maar de gedichten van Mirte zijn in een echte gedichtenbundel uitgegeven. ‘Woordenvol’. De bundel werd op 6 juli gepresenteerd in de Oosterhoutse boekhandel ‘Het Verboden Rijk’. Het eerste exemplaar overhandigde de Cambreurleerlinge aan wethouder Robin van der Helm. Als een echte schrijfster signeerde Mirte haar bundel.

Mirte schreef haar eerste gedichten toen ze in groep 8 zat. ‘Van mijn vader kreeg ik een gedichtenbundel. Ik vond het zo mooi dat ik ook wilde proberen gedichten te schrijven. Dus dat ben ik gaan doen. Wat ik het moeilijkste vind aan het schrijven van gedichten? Ze te laten lezen aan anderen.’

Tweetalig

Ze schrijft ook gedichten in het Engels. ‘Ik vind Engels een hele mooie taal dus ik wil die taal gaan gebruiken en soms kan je in het Engels dingen mooier zeggen dan in het Nederlands, neem de zin: I see like I’ve never seen before en Ik zie zoals ik nog nooit eerder heb gezien, dan vind ik de Engelse zin veel mooier.’ Voorkeur voor het dichten in een van de talen heeft ze niet. ‘Eigenlijk vind ik Engels een mooiere taal  en het is ook een taal die veel meer mensen praten, maar gedichten komen soms in het Engels en soms in het Nederlands in me op en het Nederlands is toch mijn moedertaal en de taal die ik het beste beheers.’

Gevarieerd

De onderwerpen waarover ze gedichten maakt is heel gevarieerd. Een greep uit haar bundel: de kracht van woorden, Gods bestaan, troost, trouwdag, bejaardenhuis, opnieuw beginnen, Change, The power of the past. De uitgever over haar gedichten: ‘De onderwerpen van je gedichten zijn goed gekozen en je hebt een duidelijke afwisseling aan gebracht tussen de ernstige thema’s en de wat meer luchtige. Het gedicht over de steen waarmee je je bundel aftrapt, is eigenlijk gewoon een verhaal dat je in dichtvorm vertelt. En dat is zeer kenmerkend voor je manuscript, want je doet dit ook in andere gedichten. In de rijmschema’s heb je diversiteit aangebracht. Het ene gedicht rijmt niet en het andere gedicht juist weer wel. Dit zorgt voor goede afwisseling tussen de verzen.’

Pareltjes

Gedichtenbundels van anderen leest ze niet. ‘Ik heb twee gedichtenbundels gelezen.’ Ze heeft dan ook geen lievelingsdichter. ‘Ik heb te weinig gedichten gelezen om te vergelijken.’ Ze is er nog niet helemaal uit wat ze later wil worden. Schrijfster of  dichteres, ‘maar psychologe lijkt me ook wel leuk.  Gezien de diepe beschouwingen over simpele onderwerpen is filosofe ook het overwegen waard. De uitgever: ‘Ga vooral door met dichten, want van dit soort al dan niet rijmende pareltjes kunnen we nooit te veel hebben!’

De bundel ‘Woordenvol’ van Mirte Debats telt 67 pagina’s en is uitgegeven door Boekscout YO!, Soest.

‘Woordenvol’ is te koop bij boekwinkel ‘Het Verboden Rijk’ in Oosterhout (www.verbodenrijk.com), bij ‘t Winkeltje’ in het stiltecentrum in Oosterhout en op de site van de uitgeverij BoekscoutYO. Verder is het boek te bestellen via jeandeba40@gmail.com. Prijs 13,95.

 

mirte debats signeert

 

AGENDA

stageweken leerlingen vmbo leerjaar 3 Eind datum: 24 mei
Read More
centraal examen tot en met woensdag 29 mei Eind datum: 29 mei
Read More

Contact