Vw2A kreeg vlak na de herfstvakantie de kans om bij aardrijkskunde een veldwerkonderzoek te doen ter voorbereiding van een gezamenlijk project met Vibgyor High in Mumbai, de school waar hun docente mevr. Ten Thije als tto-leerkracht december 2014 op bezoek was. Wat is concreet het onderwerp?
De ecologische verbindingszone Dongen maakt deel uit van een grotere corridor, die de Biesbosch verbindt met de Oisterwijkse vennen. Jesse kwam op het gouden idee om dit een “ecological bypass” te noemen. Ter plaatse zijn plantjes, insecten, elfjesbanken, zwanen, aalscholvers en een buizerd in beeld gebracht. Timo had voor een visnetje gezorgd om ook naar leven in de sloot op zoek te kunnen gaan. In de les zijn ze allemaal gedetermineerd, in het Engels vertaald en naar trofisch niveau in de voedselketen verder ingedeeld. Ook de ecologische voetafdruk van onze leerlingen is met behulp van een Engelstalige site van het World Wild Life Fund per leerling uitgerekend.
En afgelopen vrijdagochtend was het dan zover, een heuse videoconferentie met leerlingen in Mumbai, die tussen 10 en 15 jaar oud zijn samen met hun docenten in Mumbai. Best wel spannend voor de leerlingen uit onze Nederlandstalige afdeling. Alles is prima verlopen, we krijgen grote complimenten uit Mumbai over het degelijke onderzoek van onze leerlingen en het feit dat ze zo aandachtig waren tijdens de uitwisselingen van bevindingen. Dit smaakt naar meer! Gelukkig is ict-medewerker Jan Bart van Heesch iedere keer weer bereid ons even op gang te helpen in de beeld- en geluidcontacten met India.
Eén leerling in Mumbai die regelmatig naar Argentinië vliegt, bleek zelfs een ecologische voetafdruk van 30 keer aarde te hebben, daaraan kunnen onze leerlingen gelukkig weer niet tippen.