Nieuws

Slot verdieping China in Geography class

Slot verdieping China in Geography class

Op de dag dat de Chinese autoriteiten besloten Apple Daily, de laatste onafhankelijke krant in Hongkong monddood te maken heeft mevrouw Ten Thije met Tha2d de miniserie verdieping China afgerond. Mevrouw Anamika Sharma als gastspreker uit Mumbai ging de interactie met de leerlingen aan over de expansiedrift van China richting Hongkong als oude Britse kroonkolonie en tot voor kort als Pacifische Tijger een toonbeeld van vrij ondernemerschap. Nu mag er niet gedemonstreerd worden en verdwijnen vrijheden er sneller dan wij in de gaten hebben. Waarom zijn er twee China’s? Er werd begonnen met de vele kritische noten die te plaatsen zijn bij het dagelijks leven in Tibet nu, waar de eigen taal niet onderwezen mag worden, waar de kloosters geleid worden door Chinese militairen, mensen er zonder enige vorm van proces gevangen worden gezet en vaak worden gemarteld, gedwongen abortus en sterilisaties aan de orde van de dag zijn. Het in bezit hebben van plaatjes van ZH de 14e Dalai Lama (letterlijk “oceaan van wijsheid”) leidt zelfs bij toeristen tot een verblijf in de cel.

Wij maken ons druk om rechten van de LHBT’ers nu president Orban van Hongarije het deze groep moeilijk maakt.  Wij organiseren een Paarse Vrijdag op school, maar hebben ook een vooraanstaande Tibetaans Buddhistische monnik en Principal van een school in Sarnath bij Varanasi als gastspreker gepassioneerd horen praten over Mt Kailash en de Tibetaanse cultuur. Hij moest als achtjarige naar Nepal vluchten om een goede opleiding te kunnen volgen! De oude en de Nieuwe Zijderoute, 90% van de Rotterdamse haven is in Chinese handen, ook de nieuwe haven in Tilburg dient primair Chinese belangen.

Aardrijkskunde is een breed vak, we gaan ook gevoelige onderwerpen voor onderbouwleerlingen van het Cambreur College niet uit de weg. Ik hoop tijdens mijn pensioen nog eens terug te kunnen komen naar school voor meer van dergelijke onderwijsprojecten “across continents”!

AGENDA

zomervakantie vanaf 13.00 uur tot en met vrijdag 16 augustus Eind datum: 16 aug
Read More
Accolade met welkom en start nieuwe schooljaar
Read More

Contact