Het vmbo is een praktijkgerichte opleiding. Zo kun je in leerjaar 1 al meelopen met een familielid als voorbereiding op een stage in klas 3 en 4. In klas 2 maak je al kennis met de praktijkvakken die aansluiten op de profiel- en keuzevakken in de bovenbouw zoals koken in de keuken en techniek. Zo ontdek je zelf wat het beste bij je past.
Vanaf leerjaar 3 krijg je les in de praktijklokalen van Zorg & Welzijn of Dienstverlening & Producten (12 uur per week). Leerlingen die voor het profielvak Zorg & Welzijn hebben gekozen, maken kennis met alles wat te maken heeft met het verzorgen en begeleiden van mensen en kinderen. Theorie en praktische vaardigheden worden gecombineerd: recepten zoeken en koken, mensen in en uit bed tillen, rolstoel rijden, een baby verschonen, EHBO-vaardigheden, een verwendag voor ouderen of een spelmiddag voor basisschoolleerlingen organiseren. Als je graag behulpzaam bent en iets voor een ander wilt betekenen dan is dit de perfecte basis!
De leerlingen die voor Dienstverlening & Producten hebben gekozen, maken kennis met alles wat je moet weten over het organiseren van activiteiten en evenementen voor een opdrachtgever: het zelf ontwerpen en maken van producten, het lezen van technische tekeningen en vervolgens bouwen wat hierin staat, websites ontwerpen en bouwen, 3D tekenen en uitprinten en een marketingplan opstellen om vervolgens je product te promoten en te verkopen. De creatieve ondernemer wordt hier geboren!
Naast de profielvakken mag je bij ons op school ook zelf praktijkvakken kiezen die je interessant of gewoon leuk lijken om te doen. Zo hebben we de twee vakken Sport en bewegen en Voeding en beweging. Deze vakken worden gevolgd door de sportklas die echt lesgeeft aan basisschoolkinderen. Als je dit goed doet, mag je drempelloos doorstromen naar mbo Sport en bewegen!
Ben je meer creatief dan kan je vormgeving en typografie kiezen of robotica. Hierin ontwerp je posters en leer je werken met de apparatuur die hierbij hoort. Maar ook nieuwe technologieën leer je in de basis kennen. Haarverzorging en uiterlijke verzorging zijn ook keuzevakken die je kunt kiezen. Leren in de praktijk doe je ook door naar buiten te gaan en bijvoorbeeld een bedrijf of instelling te bekijken aan de hand van een opdracht.
Voor alle derdejaars zijn er elk jaar de carrièredagen waarbij oud-leerlingen van het vmbo vertellen over wat je met je vmbo-diploma kunt bereiken. Sommige hebben ondertussen een eigen zaak, werken bij de politie of zijn advocaat geworden. Ook vertellen gastsprekers over hun baan, passend bij de gekozen richting (Zorg & Welzijn of Dienstverlening & Producten). Verder komen er mensen vanuit een recruitmentbureau om tips en tops te geven over solliciteren. Ook bezoeken de leerlingen een aantal bedrijven om alvast aan de praktijk te ruiken.