Tweetalig havo onderbouw

Naast een homogene T-vwo-klas starten we in het brugjaar met een T-hv-klas. Hierin plaatsen we de leerlingen die mogelijk T-vwo aankunnen en leerlingen die een tweetalige havo-opleiding willen volgen. Een positief havoadvies en een positief tto-advies vanuit de basisschool is hiervoor nodig. Tijdens het intakegesprek proberen we een beeld te krijgen van iedere individuele leerling.

Vanaf de eerste week wordt twee derde van de lessen in het Engels aangeboden, echt een uitdaging dus. Natuurlijk helpen de docenten hierbij. Maar dat het hard werken is, dat ontkennen we niet.

Het tweetalige programma is voor Thv en Tvwo hetzelfde: samen gaan ze naar York en ook de Thv-leerlingen bereiden een toneelstuk van Shakespeare voor.

Op het einde van het schooljaar volgt voor deze leerlingen de plaatsing naar leerjaar 2: T-vwo2 of T-havo2. Incidenteel komt het voor dat de tweetalige opleiding te hoog gegrepen is of gewoon niet bij de leerling past en dan is een overstap naar een reguliere afdeling een betere stap.

In leerjaar 2 gaan de havoleerlingen hun eigen programma volgen. Zij doen een Engelstalig onderzoeksproject in Hei-en-Boeicop en spelen toneel onder begeleiding van Engelse professionals. Trots zijn we op de uitwisseling speciaal voor de havoleerlingen met onze Italiaanse partnerschool. Deze start in leerjaar 2 al met een e-mailproject. In klas 3 vliegen we naar Bologna en logeren de leerlingen een week ieder bij zijn eigen partner. We worden heerlijk verwend door de Italiaanse papa’s en mama’s en doorlopen een vol programma met misschien wel een bezoek aan Venetië. In april komen de Italiaanse jongelui richting Dongen en kunnen wij laten zien, wat ons land te bieden heeft. De vwo’ers kijken met jaloerse blikken naar de mooie foto’s van deze uitwisseling.

In leerjaar 3 worden de leerlingen voorbereid op het Cambridge First Certificate, voor een deel in de lessen Engels, voor een deel door het werken met een native speaker.

Op het rooster in de onderbouw staan de volgende vakken:

ENG English Engels
EN+ English + spreekopdrachten
HIS History geschiedenis
GEO Geography aardrijkskunde
MAT Mathematics wiskunde
ECO Economics economie
RED Religious Education levensbeschouwing
CHE Chemistry scheikunde
BIO Biology biologie
ART Arts tekenen
PED Physical Education lichamelijke opvoeding

 

Tweetalig havo is in onze regio een vrij unieke opleiding.