Nieuws

Uit met Ouders

Uit met Ouders

Afgelopen maandagavond was er een inspirerende bijeenkomst voor ouder(s)/verzorger(s) met (bijna) puberende kinderen in relatie tot het gebruik van alcohol. De avond werd georganiseerd door de gemeente Dongen, in samenwerking met de GGD, Novadic Kentron, R-newt, Bureau Halt, Contour de Twern, politie en boa’s.

Na een woord van welkom door Nathalie Verdult (gemeente Dongen) en Mara Douma (GGD) trad Helder Theater op. De acteurs Jeroen en Anne-Marieke speelden hun rol als vader en dochter opnieuw uitstekend met de nodige dosis humor.

Het werd een interactieve avond voor de ouder(s)/verzorger(s), die toch veel vragen bleken te hebben hoe om te gaan met dit vraagstuk.

Met enkele verhelderende tips aan bagage gingen de ouder(s)/verzorger(s) vanuit het Cambreur door naar de Hamse Bok en jongerencentrum De Poort waar nog twee verdiepende workshops plaatsvonden.

Een korte samenvatting van de tips:

  • Goed voorbeeld, doet goed volgen. Kinderen die ouder(s)/verzorger(s) hebben die niet (regelmatig) drinken, zullen deze gewoonte minder gemakkelijk beginnen. Vaders die niet drinken hebben hierbij meer impact dan moeders, blijkt uit onderzoek.
  • Standaard (veel) alcohol in huis hebben verlaagt de drempel voor kinderen om daar gebruik (misbruik) van te maken. Beperk de voorraad.
  • Belangrijk is, dat ouder(s)/verzorger(s) het gesprek met hun kinderen aangaan over het gebruik van alcohol; wat doet het met je (fysiek, lange termijn, etc.) en wat zijn de risico’s. Maak je standpunt kenbaar.
  • Ouder(s)/verzorger(s) delen hun normen en waarden met hun kinderen, waarbij ze samen op een lijn zitten. Dit voorkomt het shoppen door kinderen.
  • Als kinderen met de vraag komen over alcohol (als ze bijvoorbeeld naar een feest gaan) geef hen alle oprechte aandacht. Wijk niet van geldende regels af.
  • Kinderen spelen vaak hun ouder(s)/verzorger(s) uit tegen andere ouder(s)/verzorger(s). Schroom niet te informeren bij de andere ouder(s)/verzorger(s) en laat dat tegelijkertijd niet voorgenomen standpunt wijzigen.
  • Leerlingen vinden het heel vervelend (lees: irritant) dat, vlak voordat ze uitgaan, herinnerd worden aan de geldende regels. Toch werkt dit vaak door en remt ongewenst alcoholgebruik af.
  • Blijf altijd een vinger aan de pols houden als ouder/verzorger, ook als kinderen op jonge leeftijd steevast zeggen nooit te gaan drinken. Als het hormoonhuishouden wijzigt, wijzigt dit voornemen niet zelden mee.

Het was een leerzame avond, waar informatie gedeeld werd en waar ook veel ruimte was om te lachen. Mooi dat we als Cambreur onze deuren weer mochten openen voor ouder(s)/verzorger(s) en de gemeenschap.

 

AGENDA

herkansingen vmbo examenklassen
Read More
Start CPE tekenen mavo tot en met vrijdag 17 mei Eind datum: 17 mei
Read More

Contact